Кремль шпигував за головою дисциплінарної комісії МОК.

Стеження відбувалося з того моменту, коли комісія зайнялася розслідуванням систематичного застосування допінґу російськими спортсменами.

 

 

«Російські розвідслужби слідкували за мною. Упродовж нашої роботи ми неодноразово отримували сигнали про їхню активність. Адже Міжнародний олімпійський комітет має також свою службу безпеки», – розповів голова комісії Самуель Шмід (Samuel Schmid) в інтерв'ю швейцарській газеті Aargauer Zeitung, опублікованому в суботу, 9 грудня.

 

Шмід, котрий був свого часу міністром оборони Швейцарії та президентом цієї країни, розповів, що перш ніж приступати до роботи, комісія вживала заходів безпеки. Зокрема, за його словами, члени комісії працювали за комп'ютерами без під'єднання до інтернету. Вони не брали зі собою на засідання електронних пристроїв, опускали зовнішні жалюзі, перевіряли приміщення на предмет прослуховувальних пристроїв. «Ми не хотіли попастися через свою наївність», – пояснив Шмід.

 

Далі голова комісії МОК повідомив про те, що під час однієї з конференцій Всесвітньої антидопінґової аґенції (WADA) в одному готелі з делегацією МОК оселилися співробітники російських спецслужб. «Тоді стало зрозуміло, що ми є конкретною ціллю атаки», – додав Шмід.

 

Нагадаємо, що висновки комісії під керівництвом Самуеля Шміда відіграли важливу роль у ухваленні рішення МОК усунути збірну Росії від участі в зимовій Олімпіаді в південнокорейському Пхенчхані. 5 грудня глава організації Томас Бах (Thomas Bach) повідомив, що російські спортсмени зможуть виступити на Олімпіаді-2018 винятково під нейтральним прапором. Причому до участі в змаганнях будуть допущені винятково ті російські атлети, котрі не були причетними до вживання допінґу.

10.12.2017