Лондон і Брюссель здійснили прорив у перемовинах щодо Brexit.

Відтак відкрито шлях для переходу  до другого етапу переговорів про вихід Великої Британії з ЄУ.

 

 

«У перемовинах щодо Brexit вдалося досягти значного поступу. Відтак Європейська комісія рекомендує перейти до другого етапу консультацій про вихід Великої Британії з ЄУ», – заявив президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер на спільній прес-конференції з британською прем'єркою Терезою Мей в п'ятницю, 8 грудня, в Брюсселі. Мей, своєю чергою, зазначила, що Велика Британія точно полишає Євроунію, проте націлена на глибоке партнерство і особливі відносини з ЄУ в майбутньому, – повідомило видання Spiegel Online.

 

Для того, щоб перемовини щодо Brexit перейшли в практичну фазу, необхідно було вирішити три питання: права приблизно 3,2 мільйона громадян ЄУ у Великій Британії після її виходу з Унії, сума відступних, яку Лондон заплатить Брюсселю за вихід з Унії, і відкритість кордону між Об’єднаним Королівством та Ірландією.

 

Щодо останнього пункту варто пояснити, що кордону між Ірландською Республікою і належною до Об’єднаного Королівства Північною Ірландією практично не існує вже 19 років. Угода Страсної п'ятниці 1998 року, яка поклала початок процесу примирення в Північній Ірландії, фактично скасувала цей кордон. Формально він існує, але на практиці його не помітно – лише дорожні знаки, які попереджають, що швидкість на дорогах тепер вимірюється в милях на годину.

 

Напередодні керівництво Європейської Унії дало уряду Великої Британії час до кінця поточного тижня, щоб досягти перших компромісних угод щодо Brexit, запланованого на 2019 рік. Розробка всеосяжного договору, в якому мають бути залагоджені всі суперечливі питання між Брюсселем і Лондоном, триває з червня 2017 року.

08.12.2017