Прем'єр-міністр Польщі Беата Шидло подала до демісії.

Новим керівником польського уряду замість неї має стати міністр фінансів Матеуш Моравєцький.

 

 

Керівниця уряду Польщі Беата Шидло пішла з посади у четвер ввечері, 7 грудня. Про це повідомило Polskie Radio. Найцікавіше, що за кілька годин перед її відставкою у Сеймі пройшло голосування щодо вотуму недовіри прем’єрці, яке ініціювала опозиційна партія «Громадянська платформа». Утім, більшість депутатів проголосувала проти вотуму. Пропозицію підтримали 169 депутатів, проти були 279.

 

Після цього, здавалося б, Шидло мала залишитися на посаді й надалі. Проте ввечері того ж дня в центральному офісі керівної партії «Право і справедливість» у Варшаві відбулася нарада політичного комітету цієї партії. У ній, зокрема, брали участь сама Беата Шидло, президент Польщі Анджей Дуда, голова партії Ярослав Качинський, віце-прем’єр і міністр фінансів Матеуш Моравєцький (Mateusz Morawiecki). Учасники обговорювали майбутні зміни в складі уряду. Під час зустрічі керівниця уряду й подала до демісії.

 

Представники найбільшої польської опозиційної партії «Громадянська платформа» вважають, що рішення про відставку прем'єрка ухвалила не сама, а на вимогу лідера керівної партії «Право і справедливість» Качинського. Про це, зокрема, заявив голова «Громадянської платформи» Ґжеґож Схетина в Twitter, зазначивши, що такі дії принижують колишню керівницю уряду.

 

Зрештою, останнім часом прем’єрка втратила довіру лідера партії Качинського, між ними виникли розбіжності. А опозиція закидала Шидло, що через її урядування почалося охолодження відносин з урядами України, Німеччини та Франції, а також ізоляція Варшави в Європейській Унії після невдалої спроби перешкодити переобранню Дональда Туска головою Євроради.

 

Новим польським прем'єром повинен стати інший представник ПіСу – 49-річний Матеуш Моравєцький. Так вирішило керівництво партії на згаданій нараді. Шидло ж залишиться в його кабінеті й може обійняти посаду віце-прем’єра. Утім, ці кадрові рішення ще мають пройти схвалення в Сеймі.

08.12.2017