Польська опозиція звинуватила владу в руйнуванні відносин з Україною.

 

Закид пролунав під час дискусій навколо питання про висловлення вотуму недовіри чинному уряду Польщі.

 

Ґжеґож Схетина

 

У польському Сеймі, за поданням фракції «Громадянської платформи», котра є найбільшою парламентською опозиційною фракцією, відбулося обговорення питання про оголошення чинному уряду прем’єр-міністра Беати Шидло (Beata Szydło) вотуму недовіри. Опозиціонери звинуватили польський уряд зокрема у тому, що він допустив мову ненависті під час цьогорічного Маршу незалежності у Варшаві. Подання також містило звинувачення щодо більшості міністрів чинного кабінету – повідомив польський телеканал PolsatNEWS.

 

Голова партії «Громадянська платформа» Ґжеґож Схетина (Grzegorz Schetyna), зокрема, звинуватив чинну владу в псуванні польсько-українських взаємин. «Ви це зруйнували, ви зруйнували політику з Україною, ви її повністю знищили через бездумні політичні демонстрації», – заявив Схетина з трибуни Сейму.

 

За його словами, в інтересах Польщі упродовж багатьох років реалізовувався проект «Східне партнерство», асоціація України з ЄУ, відкритість Заходу на європейські прагнення країн Східної Європи. Він наголосив, що Польща зацікавлена у прозахідних та проєвропейських сусідах за східними кордонами країни. На його переконання, чинний польський уряд своєю політикою це перекреслив.

 

Схетина зазначив, що уряд Шидло погіршив також відносини зі західними союзниками, зокрема Францією, через зрив багатомільярдного контракту на постачання до Польщі гелікоптерів типу Сaracal, та Німеччиною – за висунення вимог до Берліна про виплату репарацій за Другу світову війну.

 

«Відтак, така політика польського уряду не може не викликати захоплення у Москві. У Росії ще ніколи так не тішилися через політику чинного польського уряду і послаблення наших зв'язків зі Заходом», – констатував Схетина.

 

Утім під час голосування Сейм Польщі відхилив подання «Громадянської платформи» про конструктивний вотум недовіри для уряду Беати Шидло. Пропозицію підтримали 169 депутатів, проти були 279.

07.12.2017