Чехія має нового прем’єр-міністра.

Ним, як і очікували, став лідер популістського політичного руху «Акція незадоволених громадян» (АНО), підприємець і мільярдер Андрій Бабіш.

 

 

Кандидатуру Бабіша офіційно затвердив у середу, 6 грудня, президент Чеської Республіки Мілош Земан – повідомило радіо Český rozhlas. Напередодні він прийняв відставку попереднього уряду на чолі з Богуславом Соботкою.

 

«Наш уряд буде вирізнятися тим, що ми працюватимемо як одна команда, боротимемося з корупцією, кумівством, не будемо влаштовувати публічних сварок, а сперечатимемося тільки за зачиненими дверима», – заявив Андрій Бабіш після церемонії приведення його до присяги як нового прем'єр-міністра Чехії. 

 

Дебюту нового чеського прем'єра на європейській арені очікують на саміті Європейської Унії в Брюсселі 14-15 грудня. Бабіш вже заявив, що дотримуватиметься своїх програмних обіцянок, сказавши тверде «ні» пропорційній системі розподілу біженців серед країн ЄУ. «Якщо ми хочемо обговорювати реформу Унії, то повинні серед іншого говорити про реформи у міґраційній політиці», – заявив він.

 

Передбачають, що новий Кабінет міністрів Чехії буде сформовано до середини січня 2018 року. Скоріш за все, це буде уряд меншості. Раніше низка партій, які пройшли до парламенту, відмовилася брати участь в перемовинах про новий кабінет. Вони звинувачують Бабіша в корупції, зловживанні службовим становищем у часи, коли він обіймав посаду міністра фінансів, а також в ухиленні від сплати податків. 

 

Крім того, проти Бабіша влітку цього року було порушено кримінальну справу за звинуваченням у фінансових махінаціях. У зв'язку з цим у вересні його було позбавлено депутатського імунітету. Однак мільярдер знову отримав імунітет після перемоги на парламентських виборах в жовтні. Поліція Чехії наполягає на повторному скасуванні імунітету для продовження кримінального переслідування Бабіша.

 

На виборах 2017 року партія АНО здобула понад 29% голосів, посівши перше місце і отримавши 78 з 200 місць в нижній палаті парламенту.

06.12.2017