Клімкін вважає, що держава зробила недостатньо для угорської громади.

 

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін вважає, що держава провадила недостатню політику для залучення угорської національної меншини до українськомовного простору.

 

Про це Клімкін сказав у своєму відеоблозі на Youtube, розповідаючи про поїздку до Західної України.

 

"Маємо чесно сказати: заохочуймо малюків до вивчення української мови. Коли мені показують методички, які починаються з граматики, з вивчення відмінків, а не з заохочення, коли комусь хочеться подивитися український мультик і почати розмовляти українською мовою, коли нема вчителів, нема простору спілкування – оце сумно. І маємо визнати, що недостатньо зробили для угорської громади. Але зараз якраз є шанс із цим надолужити", – сказав Клімкін.

 

Міністр каже, що в угорській спільноті усвідомлюють потребу вивчення української мови: про це свідчить і становище на ринку праці, й невміння окремого бізнесу взаємодіяти з офіційними державними службами.

 

"Розуміємо, як іти. І це не питання наших відносин з Угорщиною. Це питання того, що угорська громада – невід'ємна частина України. Інакше, коли іноді читаєш у соціальних мережах, що угорці – "контрабандисти" або "сепаратисти" – це повна маячня", – вважає голова зовнішньополітичного відомства.

 

"Просто маємо працювати, реально працювати і анґажувати, адже й угорці розуміють: якщо всі поїдуть навчатися в Угорщину, коли вони повернуться, і чи вони повернуться, – це велике питання. Це майбутнє України і майбутнє угорської громади в Україні", – заявив Клімкін. 

 

Міністр також вважає, що запорукою українськості реґіону є економічний розвиток Закарпаття.

 

"У мене таке враження, що маємо врешті-решт перезавантажити карпатський єврореґіон. Він починався в 1990-х роках, там було багато планів. Зараз фактично нічого не відбувається, але майбутнє всього реґіону – воно у розвитку малого і середнього бізнесу, воно у розвитку унікальних можливостей, від туризму і зеленого туризму до того, що можна зробити в рамках реґіону, що можна зробити в рамках науки, в рамках освіти, тому маємо обов'язково саме над цим працювати. Зробити новий людський простір, а не простір, звідки від'їжджають сотні тисяч людей", – пропонує міністр.

 

05.12.2017