Шеремета потрапив до Німеччини всупереч польській візовій забороні.

 

Німецькі прикордонники 4 грудня пропустили до Німеччини секретаря Державної міжвідомчої комісії в справах увічнення пам’яті учасників антитерористичної операції, пам’яті учасників жертв війни та політичних репресій Святослава Шеремету, якому 18 листопада польські прикордонники анулювали шенгенську візу із забороною на рік в’їжджати до країн Шенгену.

 

Про це повідомив сам Святослав Шеремета у коментарі "Радіо Свобода".

 

"Я спокійно пройшов паспортний контроль в аеропорту Берліна. До мене не було жодного зауваження. Я в Берліні маю заплановані робочі зустрічі. Це є свідчення партнерського ставлення Німеччини до України", – сказав Шеремета.

 

Як писав Z, вранці 18 листопада польські прикордонники не пропустили Шеремету на територію Польщі, коли він намагався перетнути кордон у пункті перетину "Медика". Пан Святослав їхав у Ланцут у складі української групи, зокрема з товариством "Надсяння", на український військовий цвинтар для вшанування пам’яті близько 400 українських вояків Української Галицької армії та Армії Української Народної Республіки.

 

З його слів, прикордонник оголосив, що термін заборони на в’їзд до Польщі – 1 рік. Німецьку візу, за якою Шеремета намагався перетнути кордон, заповзялися анулювати.

 

Цей інцидент трапився менш ніж через півдоби після того, як у Кракові відбулися переговори співголів консультаційного комітету президентів – заступника голови АП Костянтина Єлісєєва та керівника офісу президента Польщі Кшиштофа Щерського.

 

Міністерство закордонних справ України заявило, що заборона на в’їзд до Польщі відповідальному секретареві Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам'яті учасників антитерористичної операції, жертв війни та політичних репресій Святослава Шеремети суперечить "логіці конструктивних домовленостей" співголів консультаційного комітету президентів України та Польщі.

 

Посол України у Польщі Андрій Дещиця згодом уточнив, що недопуск, імовірно, умовлений технічними причинами. "На жаль, так сталося, що домовленостей було досягнуто у п'ятницю, а в суботу пан Шеремета поїхав на кордон. Звичайно, на цей момент ці домовленості ще не почали працювати", – пояснив дипломат.

 

04.12.2017