МЗС: Інцидент із Шереметою суперечить домовленостям Єлісєєва і Щерського.

 

Міністерство закордонних справ України заявило, що заборона на в’їзд до Польщі відповідальному секретареві Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам'яті учасників антитерористичної операції, жертв війни та політичних репресій Святослава Шеремети суперечить "логіці конструктивних домовленостей" співголів консультаційного комітету президентів України та Польщі.

 

Про це йдеться у заяві МЗС за підсумками розмови з послом Польщі в Україні Яном Пєклом. 

 

"Висловлено сподівання, що досягнуті напередодні двосторонні домовленості дозволять невідкладно вирішити прикру ситуацію із Святославом Шереметою", – зазначено в повідомленні.

 

Вранці 18 листопада польські прикордонники не пропустили Шеремету на територію Польщі, коли він намагався перетнути кордон у пункті перетину "Медика". Пан Святослав їхав у Ланцут у складі української групи, зокрема з товариством "Надсяння", на український військовий цвинтар для вшанування пам’яті близько 400 українських вояків Української Галицької армії та Армії Української Народної Республіки.

 

З його слів, прикордонник оголосив, що термін заборони на в’їзд до Польщі – 1 рік. Німецьку візу, за якою Шеремета намагався перетнути кордон, буде анульовано.

 

Цей інцидент трапився менш ніж через півдоби після того, як у Кракові відбулися переговори співголів консультаційного комітету президентів – заступника голови АП Костянтина Єлісєєва та керівника офісу президента Польщі Кшиштофа Щерського.

 

Святослав Шеремета в недавньому інтерв'ю Z говорив про те, що їхатиме особисто на польський кордон, аби перевірити інформацію про внесення свого прізвища до "чорного списку Ващиковського".

 

"Запланована поїздка на місця поховань українців у Польщі, то матиму нагоду пересвідчитися, чи зачепило це мене. Наприкінці жовтня їздив рейсовим автобусом через територію Польщі до Відня. На в’їзді до Польщі і на виїзді з неї польські прикордонники ставили чимало питань: куди я іду, навіщо, з ким і т. д. Чи це пов’язано з вищезгаданими заявами – побачу вже незабаром", – заявляв Шеремета. 

 

20.11.2017