Незабаром у США може бути новий державний секретар.

Американські ЗМІ наполегливо пророкують скору демісію Рекса Тіллерсона.

 

 

Відставку держсекретаря Сполучених Штатів Тіллерсона можна очікувати вже в найближчі кілька тижнів. На посаді керівника американського зовнішньополітичного відомства його може заступити директор Центрального розвідувального управління Майк Помпео (Mike Pompeo). Про це в четвер, 30 листопада, повідомило видання The New York Times, покликаючись на високопоставленого чиновника адміністрації президента Дональда Трампа.

 

Щоправда, за деякий час по публікації Білий дім спростував це повідомлення. «Держсекретар Тіллерсон продовжує очолювати Держдепартамент, і весь кабінет міністрів зосереджений на завершенні цього неймовірно успішного першого року адміністрації президента Трампа», – заявила прес-секретарка Білого дому Сара Сандерс.

 

Експерти все ж зазначають, що розбіжності між Тіллерсоном і Трампом з часом стають чимраз очевиднішими. Трамп незадоволений занадто самостійною позицією держсекретаря, котрий не приховує скепсису щодо зовнішньополітичного курсу президента з цілої низки питань. Нещодавно на запитання журналістів, чи залишиться Тіллерсон на своїй посаді до кінця президентської каденції, Трамп відповів, що «не знає цього».

 

Чутки про дострокову відставку Тіллерсона поширювали ще в липні. Зокрема такі прогнози висловлював телеканал CNN, покликаючись на джерело в Білому домі. Тоді сам Тіллерсон, коментуючи ці чутки на прес-конференції, рішуче заявив: «Я нікуди не йду».

30.11.2017