Папа Франциск закликав владу М'янми захищати права всіх етнічних груп.

Глава Католицької церкви перебуває в цій азійській країні з апостольським візитом.

 

 

Папа Римський Франциск прибув до М'янми в понеділок 27 листопада. На зустрічі з керівництвом цієї країни він закликав дотримуватися прав людини у всіх етнічних групах. «Важкий процес будування миру й національного примирення може поступати вперед лише завдяки заанґажуванню на користь справедливості й пошани прав людини, а релігійні громади можуть відіграти в ньому надзвичайно важливу роль», – заявив Понтифік у своїй першій офіційній промові у М’янмі, яку він виголосив під час зустрічі з представниками влади, дипломатичного корпусу та громадянського суспільства, яка відбулася 28 листопада в Міжнародному конгрес-центрі в столиці країни місті Найп’їдо – повідомило Radio Vaticana.

 

Франциск у своїй промові не згадав прямо мусульман-рохінджа, лише алегорично закликав керівництво М'янми до «загоєння ран» і «національного примирення». Відомо, що не згадувати рохінджа Понтифіку порадив кардинал Янгона – колишньої столиці М'янми. «Інакше це могло б спровокувати ще більшу напруженість», – пояснив кардинал.

 

Папа Римський попередив, що майбутнє М'янми залежить від «поваги гідності і прав кожного члена суспільства, поваги до кожної етнічної групи й окремої особистості», що було сприйнято як непрямий прояв підтримки мусульман-рохінджа, котрі десятиліттями зазнавали дискримінації з боку держави, а в останні місяці – жорстокого військового переслідування. 

 

Папа Франциск провів перемовини з державним радником і міністром закордонних справ М'янми Аун Сан Су Чжи, котра 1991 року була удостоєна Нобелівської премії миру. Він висловив жаль, що люди в М'янмі «продовжують страждати від громадянських конфліктів і військових дій», і наполягав на тому, щоб кожному, хто вважає М'янму своїм домом, були гарантовані основні права людини. «М'янма несе зобов'язання дотримуватися цих основних принципів», – зазначив Понтифік.

 

Першого грудня Папа Римський відбуде до Бангладеш.

28.11.2017