ПАРЄ може зняти санкції з Росії.

Принаймні про це заявив генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Яґланд в інтерв'ю британському виданню Financial Times.

 

 

Яґланд пояснив, що Рада Європи побоюється виходу Росії зі складу організації. «Вихід зі складу організації – поганий сценарій і для Росії, і для Європи. Ми отримаємо Європу без Росії. Це було б великим кроком назад для Європи», – зазначив він.

 

За словами Яґланда, вихід Росії може стати ударом по захисту прав людини в світі. «У цьому випадку громадяни Росії не зможуть використовувати положення Конвенції про захист прав людини 1949 року і звертатися до Європейського суду з прав людини», – наголосив генеральний секретар РЄ.

 

Водночас він запевнив: «Ніхто не хоче давати сигнал, що ми акцептуємо анексію Криму. Справа не в підриві цієї принципової позиції».  

 

Тим часом у Києві вважають, що Росія шантажує Раду Європи погрозами виходу, вимагаючи відновлення права голосу на ПАРЄ без зрушень у вирішенні питань щодо Криму і конфлікту на сході України. «Цей крок дискредитує організацію в Україні і в усьому регіоні. Якщо це станеться, Україна перегляне свої відносини з Радою Європи», – заявив постійний представник України при Раді Європи Дмитро Кулеба.

 

Нагадаємо, що 2014 року російська делегація була позбавлена права голосу в Парламентській асамблеї Ради Європи, а також можливості працювати в її керівних органах. Окрім того, Москву позбавили права брати участь у місіях спостерігачів в зв'язку з анексією Криму і російським втручанням в події на сході України.

27.11.2017