Апеляційний суд перегляне надто м’яке покарання митнику Володимирові Шокалу.

 

Вчора, 21 листопада, в Апеляційному суді Львівської області розпочали розгляд апеляційної скарги військової прокуратури на вирок колишньому заступнику начальника Львівської митниці ДФС Володимиру Шокалу, передають Наші гроші.

 

Під час розгляду справи в суді першої інстанції саме прокуратура клопотала про пом’якшення покарання Володимирові Шокалу, але після публікацій в ЗМІ про незначне покарання митникові вирішила подати апеляційну скаргу.

 

Володимира Шокала затримали 17 березня 2017 року під час передачі $40 тис. хабара військовому прокурору Львівського гарнізону Владиславові Савинцю та його знайомому – співробітнику поліції Святославу Боброву з управління захисту економіки у Львівській області – за закриття кримінального провадження щодо виявлених фактів щомісячних поборів з підлеглих.

 

У цьому провадженні фігурували, окрім Володимира Шокала, начальник Львівської митниці Левко Прокіпчук та інший заступник начальника – Андрій Тодощук.

 

У вироку Сихівського районного суду від 28 серпня, згідно з яким Володимира Шокала засудили до 8,5 тис. грн штрафу, вказано, що розмір хабара, який він передав Владиславові Савинцю та Святославу Боброву за непритягнення його до кримінальної відповідальності, становив лише $10 тис.

 

В апеляційній скарзі прокурор Євген Білоусов просить суд скасувати вирок Сихівського районного суду та ухвалити новий, за яким визнати його винним у вчиненні злочину за ч. 3 ст. 369 ККУ і призначити покарання у вигляді позбавлення волі на строк 4-х років.

 

Водночас захисник Володимира Шокала Тарас Самбір вважає, що апеляційний суд не може розглядати доказів та обставин, які оминув увагою суд першої інстанції, попри те, що тоді і прокуратура, і суд «помилились».

 

Тепер судді та обвинувачення мають місяць на вивчення заперечення, поданого захисником Володимира Шокала. Наступне засідання у справі відбудеться 22 грудня.

22.11.2017