Конституції і розвиток країн

Коли мовиться про успішне розширення конституційних прав, дуже важливо вибрати для цього правильний момент. В дослідженні, яке аналізує особливості розвитку конституцій в різних країнах, вчені виявили закономірності, які дають змогу встановити найкращу мить для запровадження таких змін.

 

Право формувати профспілки зазвичай передує законам, що забороняють дитячу працю.

 

Поправки, як правило, потрапляють в конституції у певній послідовності — стверджують автори статті, опублікованої на сервері препринтів arXiv. Комп’ютерний аналіз підтверджує попередньо висловлені ідеї про те, що на додавання певних правок сильно впливає zeitgeist — домінантні соціальні тенденції часу, тоді як запровадження інших пов’язане з колишньою колоніальною історією країни.

 

Дослідження успішно апробує кількісні методи, за допомогою яких можна відповісти на актуальні питання про те, як конституції віддзеркалюють тенденції суспільного розвитку і, своєю чергою, самі впливають на суспільства, — каже головна дослідниця Міла Верстееґ, правознавиця з Університету Вірджинії у Шарлотсвіллі. За її словами, “ці методи мають великий потенціал, якщо їх застосувати до правильних питань”.

 

Політики та правозахисники можуть використовувати ці результати для стратегічного планування політичного курсу, стверджують автори дослідження. “Його можна розглядати як дорожню карту, що допомагає дійти до потрібного пункту”, — каже співавтор Алекс Резерфорд, data-науковець з агентства UNICEF.

 

Дослідники проаналізувалии конституції за допомогою двох типів комп’ютерного аналізу. У першому вони дослідили оцифровані тексти конституцій 194 країн і встановили, як кількість їхніх положень зростала з часом. Крім того, вони встановили, що норми з'являлись у конституціях у певному порядку. Наприклад, нормі, яка зробила освіту загальнообов’язковою, передувала норма, яка закріпила право на отримання освіти, а право створювати профспілки з’явилося раніше, ніж закони про заборону дитячої праці. Ця послідовність, очевидно, віддзеркалює ідентичність суспільств, які першими прийняли конституції. Дорослі чоловіки, мабуть, розглядали захист своїх прав як щось важливіше, ніж права дискримінованих суспільних груп, які потрібно захистити, каже Резерфорд. “Я думаю, що законодавці спершу повинні захищати права вразливих суспільних груп, а не власні, але наше дослідження показує, що розвиток права часто відбувався якраз навпаки”.

 

Наступним кроком команди став мережевий аналіз, який визначив ключові слова, спільні для більшості конституцій, та ідентифікував, як вони згруповані в кластери. Ці кластери, виявилося, пов’язані з конституціями колишніх країн-колонізаторів.

 

Один з цікавих результатів дослідження полягав у тому, що окремі норми, такі як заборона тортур чи охорона довкілля, потрапляли у конституції у певні моменти, незважаючи на попередню історію країни. “Якщо ви пишете конституцію зараз, то ви з більшою ймовірністю внесете у неї норми про охорону довкілля, ніж 20 років тому”, — каже Резерфорд.

 

За словами політолога з Вашингтонського університету у Сент-Луїсі Девіда Лоу, результати команди Верстееґ “інтуїтивно мають сенс, але емпірично чогось подібного ще ніхто не робив”. Матеріали для дослідження надав Проект порівняльного аналізу конституцій (Comparative Constitutions Project) — неприбуткова організація зі Сполучених Штатів, партнером якої виступає Google. Проект закодовує конституційні тексти у комбінації нулів та одиниць.

 

Верстееґ припускає, що в майбутньому мережевий підхід, апробований у цьому дослідженні, можна буде застосувати до аналізу питань, які недостатньо висвітлені в конституціях, а також як точний індикатор того, що демократія занепадає. Зокрема, вона пропонує аналізувати конституції країн, які рухаються від демократії до авторитаризму, таких як Туреччина чи Угорщина, щоб встановити, які саме норми та формулювання сигналізують про авторитарні тенденції. “Чи можуть додаткові права і повноваження насправді бути червоними прапорцями, які насправді свідчать про рух в бік авторитаризму?” — запитує дослідниця.

 

Amy Maxmen

What countries' constitutions reveal about how societies evolve

Nature, 21/11/2017

Зреферував Євген Ланюк

21.11.2017