Луценко прогнозує, що формування Бюро розслідувань розтягнеться на рік.

 

Генеральна прокуратура України звернеться до Верховної Ради з клопотанням, аби прокуратурі залишили розслідування справ щодо злочинів проти учасників Майдану та злочинів режиму Януковича.

 

Про це заявив Генеральний прокурор Юрій Луценко, повідомляє аґенція "Укрінформ"

 

“Від 20 листопада ГПУ позбулася функцій слідства. Відтак старі справи залишаються за нами, а ті справи, в яких є підозрюваними чиновники категорії "А", навіть старі справи, мають бути передані до НАБУ, тому більшість резонансних справ, про які ми говорили з сім'ями Небесної сотні, згідно зі законом, мають у найближчий час передати до НАБУ", – поінформував очільник ГПУ.

 

Луценко уточнив: 20 листопада набули чинності положення Кримінального процесуального кодексу, які зобов'язують ГПУ передати усі розслідувані раніше справи стосовно чиновників категорії "А" до НАБУ, а решту справ – Службі безпеки та Міністерству внутрішніх справ, "поки немає ДБР".

 

"Я думаю, що можна було би залишити справи навіть категорії "А", які стосуються Майдану, за нами. Якщо законодавець це зробить – добре", – сказав Генпрокурор.

 

"Це і справи, в яких фігурує Янукович, Арбузов, Азаров, Курченко, Клименко... Всі прекрасно розуміють, що вивчення справи в кілька тисяч томів і навіть кілька сотень томів потребує багатьох місяців і може зашкодити результатам слідства", – цитує Юрія Луценка вже аґенція "Інтерфакс-Україна".

 

Згідно з оцінками Генпрокурора, вникання НАБУ в справи прокуратури загальмує розслідування щонайменше на півроку.

 

Водночас, Луценко пояснив, що Генпрокуратура може розслідувати лише раніше відкриті кримінальні провадження, якщо вони не стосуються чиновників категорії "А", а це, зокрема, справи проти правоохоронців, котрі мордували активістів революції. "Всі інші справи я маю розписувати на СБУ, і МВС наразі не має Державного бюро розслідувань, а справи, в яких є або буде категорія "А", передавати НАБУ", – зазначив очільник ГПУ.

 

"Якби парламент зміг полегшити пути, якими він сплутав правоохоронні органи в цьому контексті, ми були б вдячні. Якщо ні, то працюватимемо навіть у цих умовах", – підсумував Луценко.

 

Відповідаючи на питання про перспективи співпраці з Державним бюро розслідувань, Юрій Луценко повідомив, що зустрічався з переможцем конкурсу Романом Трубою. "Це була суто ознайомча зустріч. Я потиснув йому руку, привітав, висловив співчуття у зв'язку з тим, що йому доведеться пройти, і сподіваюся, що у нас буде плідна співпраця, тому що ані він не може без прокурорів працювати, ані прокурори не зможуть без нього працювати. І це буде співпраця рівноправних керівників відомств", – розповів Луценко.

 

Що ж до інших кандидатур на посаду керівників ДБР, обраних комісією, то, зі слів Генпрокурора, Ольга Варченко, яку комісія обрала першим заступником директора ДБР, – дуже професійний слідчий. З Олександром Буряком, якого обрано заступником директора бюро, Луценко не знайомий.

 

Відповідаючи на запитання про те, чи засмутився головний військовий прокурор Анатолій Матіос зі своєї поразки, Генпрокурор сказав: "Матіосу є що робити, і подивіться – щойно він втратив проблему можливого нового місця роботи, він дав добрий результат: зачистили Закарпаття, затримали в Харкові двох генералів. Мені здається, у нього ще багато подібної роботи, йому є що робити".

 

Зі слів Генпрокурора, формування штату ДБР може розтягнутися на рік. "Знаю, що депутати пропонують дещо відкоригувати цей механізм і зробити його таким самим, як і в НАБУ та САП, тобто керівників обрали на конкурсі, а вони вже набирають собі підлеглих. Мені здається, це було б корисно для того, щоб ДБР запрацювало через півроку", – сказав Луценко.

 

21.11.2017