Конгрес США остаточно схвалив військову допомогу Україні на $350 млн.

Ця сума передбачена в американському оборонному бюджеті на 2018 рік.

 

 

Сенат США у четвер ввечері, 16 листопада, ухвалив законопроект, який передбачає асигнування на суму 700 мільярдів доларів на оборонні потреби. Це майже на 80 млрд доларів більше, ніж у 2017 році. Таким чином, Верхня палата Конгресу підтримала заклик президента Дональда Трампа щодо зміцнення збройних сил країни – повідомило видання The Hill.

 

Напередодні Закон про національну оборону (National Defense Authorization Act) на 2018 фінансовий рік схвалила Палата представників. Тепер документ передано на підпис президентові Трампу.

 

Отже закон, зокрема, дозволить Пентагону надавати Києву летальне оборонне озброєння. Окрім того, частину коштів планують витратити на навчання українських військовиків, їхнє лікування, підготовку українських військово-медичних фахівців тощо.

 

«Проект закону санкціонує надання нашій державі летальних озброєнь оборонного характеру та суттєво розширює параметри підтримки України з боку Сполучених Штатів у безпековій та оборонній сферах. Так, до документа включено положення, що дозволяють використання коштів оборонного бюджету США на потреби реабілітації у медичних установах Сполучених Штатів поранених українських військовослужбовців, навчання та підготовку українських медичних фахівців у цій сфері, а також для посилення спроможності повітряних та військово-морських сил нашої держави. Вперше на законодавчому рівні пропонується надати Україні такі оборонні засоби: радіолокаційні засоби протиповітряної оборони та спостереження за надводною ситуацією; військово-морські протимінні засоби; кораблі прибережної дії та берегової охорони», — повідомило посольство України в США в четвер, 16 листопада, на своїй сторінці в соцмережі Facebook.

 

У законопроекті передбачені конкретні обмеження: спершу Україна зможе використовувати лише половину зі зазначеної суми. Друга частина грошей стане їй доступною лише після того, як Конгрес США отримає докази проведення українською владою «інституційних реформ в оборонній сфері».

 

Оборонний бюджет США також передбачає надання 4,6 млрд доларів на ініціативи союзників в Європі зі «стримування Росії». Крім того, законопроект подовжує заборону на співпрацю з Міністерством оборони РФ.

17.11.2017