WADA відмовилася повертати акредитацію РУСАДА.

Всесвітня антидопінґова аґенція напередодні Олімпіади в Пхенчхані вирішила, що Російське антидопінґове аґентство порушило занадто багато норм, аби можна було його вибачати.

 

 

Про те, що WADA вирішила не повертати акредитацію РУСАДА, стало відомо в четвер, 16 листопада, за підсумками засідання Аґенції в Сеулі. Комітет з відповідності WADA визнав Російське антидопінґове аґентство таким, що «не відповідає кодексу» організації. А Рада засновників Всесвітньої антидопінґової аґенції ухвалила рішення не відновлювати в правах РУСАДА.

 

У інтерв’ю німецькому виданню Westdeutsche Zeitung журналіст Гайо Зеппельт (Hajo Seppelt), який активно займався темою російського допінґового скандалу, повідомив, що WADA не влаштовують три обставини. По-перше, російське керівництво досі заперечує існування підтримуваної державою системи допінґу. По-друге, РФ, як і раніше, не дає доступу до проб сечі, які зберігають у московській антидопінґовій лабораторії.

 

Залишаючи в силі рішення щодо РУСАДА, засновники WADA відзначили відсутність серед російських спортивних функціонерів «беззастережного визнання висновків з доповіді Макларена». Нагадаємо, що канадський професор права Річард Макларен очолював незалежну комісію WADA щодо Росії.

 

Права РУСАДА як учасника WADA були припинені в листопаді 2015 роки після оприлюднення доповіді Макларена, котрий виявив у Росії підтримувану на державному рівні систему застосування та приховування допінґу. Після цього Міжнародний олімпійський комітет вирішив не допускати російську збірну на Параолімпійські ігри в Ріо.

 

Тепер же не відновлення в правах РУСАДА може поставити під питання російську участь у майбутніх Зимових Олімпійських та Паралімпійських іграх 2018 року в південнокорейському Пхенчхані.

 

Очікується, що рішення про участь Росії в Олімпіаді в Пхенчхані буде ухвалено в грудні під час засідання Міжнародного олімпійського комітету в Лозанні. На ньому МОК заслухає результати розслідувань про застосування допінгу в Росії.

16.11.2017