На Олімпіаді можуть заборонити виконання гімну Росії.

Такою є одна з опцій покарань, яку Міжнародний олімпійський комітет передбачає для Москви за маніпуляції з допінґ-тестами.

 

 

Про те, що МОК може заборонити виконання державного гімну Росії під час зимових Олімпійських ігор в південнокорейському місті Пхенчхані, повідомила в понеділок, 6 листопада, на своїх шпальтах американська газета The New York Times з покликом на джерела в Комітеті. В цьому випадку повториться історія з чемпіонатом світу з легкої атлетики в Лондоні, коли росіяни виступали під нейтральним прапором, а замість гімну Росії на церемонії нагородження лунав гімн ІААF.

 

Як інший варіант розглядають можливість відсторонення російської олімпійської збірної від церемонії відкриття Олімпіади 9 лютого 2018 року. Остаточне рішення МОК ухвалить на засіданні свого виконавчого комітету, яке триватиме в Лозанні з 5 грудня до 7 грудня.

 

За твердженням видання, питання про повне відсторонення Росії від Ігор у Кореї не розглядають. Утім Москва вважає й дві зазначені опції неакцептабельними. Раніше президент РФ Володимир Путін заявляв, що Росія розглядає вимогу виступати під нейтральним прапором в зимовій Олімпіаді в Пхенчхані як «приниження для країни». У цьому випадку, як заявляв голова Олімпійського комітету Росії Олександр Жуков, російські спортсмени бойкотуватимуть Олімпіаду і не поїдуть до Кореї.

 

Нагадаємо, що влітку 2016 року МОК створив дві комісії для розслідування звинувачень, поданих в доповіді канадського професора права Річарда Макларена, котрий очолював незалежну комісію Всесвітнього антидопінґового агентства WADA щодо Росії. Перша з них розслідує звинувачення в систематичних маніпуляціях з допінґ-тестами в Росії. Друга комісія вивчає звинувачення в застосуванні допінґу окремими російськими спортсменами на зимовій Олімпіаді 2014 року в Сочі.

07.11.2017