WADA отримала нові докази у «допінговому кейсі» Росії.

 

До рук фахівців Всесвітньої антидопінґової аґенції потрапила база даних результатів допінґ-тестів російських спортсменів з 2012-го до 2015 року, проведених у лабораторії РУСАДА.

 

Наприкінці жовтня незалежний Департамент розвідки та розслідувань WADA здобув електронний файл з новою інформацією щодо московської лабораторії, акредитованої WADA. У файлі містяться всі дані тестування в період з січня 2012 року до серпня 2015 року, – повідомляється на сайті організації.

 

Коментуючи нові докази, президент WADA Крейґ Ріді (Craig Reedie) заявив: «Ці нові дані підсилюють нашу вимогу про те, щоб російська влада теж публічно визнали висновки незалежної комісії WADA під керівництвом Річарда Макларена».

 

Як наголошуено в прес-релізі, фахівці WADA продовжують вивчати отриману базу даних. В аґенції обіцяють надати додаткові відомості про результати аналізу на засіданні виконкому організації 15–16 листопада.

 

За інформацією газети The New York Times, файл з результатами допінґ-тестів у Московській антидопінговій лабораторії був переданий WADA якимось інформатором, а не через офіційні канали.

 

Нагадаємо, що з літа 2016 року дві комісії Міжнародного олімпійського комітету (МОК) розслідують звинувачення, репрезентовані в доповіді незалежної комісії WADA. Зокрема, Росію звинувачують в систематичних маніпуляціях з допінґ-тестами і застосуванні допінґу низкою російських спортсменів на зимових Олімпійських Іграх 2014 року в Сочі.

 

5–7 грудня на засіданні виконкому МОК у Лозанні має бути ухвалено рішення про штрафні заходи щодо Росії. Комітет може заборонити виконання державного гімну Росії під час зимових Олімпійських ігор в південнокорейському місті Пхенчхані. В цьому випадку повториться історія з чемпіонатом світу з легкої атлетики в Лондоні, коли росіяни виступали під нейтральним прапором, а замість гімну Росії на церемонії нагородження лунав гімн ІААF. Як інший варіант розглядають можливість відсторонення російської олімпійської збірної від церемонії відкриття Олімпіади 9 лютого 2018 року. Не виключено також, що росіян просто не допустять до участі в зимових Олімпійських Іграх, які пройдуть 9–25 лютого 2018 року.

11.11.2017