НАБУ поставило під сумнів законність конфіскації "коштів Онищенка".

 

Національне антикорупційне бюро України заявляє, що спосіб конфіскації $156 млн компанії Quickpace Limited з рахунків в "Ощадбанку" дає підстави зацікавленим особам оскаржувати це рішення.

 

Про це йдеться в заяві НАБУ

 

У НАБУ зазначили, що Генпрокуратура не надала юридично обґрунтованих пояснень зняття з рахунків в "Ощадбанку" $156 млн, арештованих у так званій "газовій справі", на виконання ухвали суду зовсім в іншому провадженні. 

 

"На превеликий жаль, те, у який спосіб кошти були конфісковані, поставило під удар посадових осіб АТ «Ощадбанк» та створило підстави для подальшого оскарження цього рішення з боку зацікавлених осіб. Як наслідок – НАБУ отримало низку ухвал, якими суд зобов’язав детективів зареєструвати кримінальні провадження за фактами розтрати службовими особами АТ «Ощадбанк» шляхом списання у дохід держави грошових коштів у порядку спецконфіскації за вироком Краматорського суду", – зазначили у бюро.

 

У НАБУ вважають, що у Генеральній прокуратурі мали би знати, що обмеження, накладене на грошові кошти, діє до того часу, коли буде скасоване у встановленому законом порядку з підстав, передбачених Кримінальним процесуальним кодексом, серед яких відсутні причини "конфіскації" чи "спеціальної конфіскації". 

 

Крім того, у НАБУ вказують, що спеціальної конфіскації не застосовують до грошей, цінностей і майна, призначених для відшкодування збитків, завданих злочином. Натомість кошти компанії Quickpace Limited були арештовані за поданням НАБУ і Спеціалізованої антикорупційної прокуратури саме з метою відшкодування збитків, завданих внаслідок вчинення злочину.

 

"У разі ухвалення обвинувального вироку судом щодо Олександра Онищенка це забезпечило б державі можливість компенсувати збитки від корупційної схеми з перепродажу газу, видобутого за договорами спільної діяльності з ПАТ «Укргазвидобування». Водночас, вирок, яким затверджено угоду про визнання винуватості Аркадієм К., не має преюдиційного значення для кримінального провадження відносно інших осіб, а визнання винуватості такою особою не є доказом вини інших", – зазначають у відомстві.

 

У НАБУ вказують, що вилучені під час слідчих дій документи підтверджують продаж 06.10.2015 компанії-нерезидента Prontoservus Limited (підконтрольна Сергію Арбузову), яка була засновником та власником компанії Quickpace Limited, частки компанії та її активів безпосередньо Онищенку. Тому за клопотанням детективів НАБУ суд 24.05.2016 арештував активи компанії, що є в Україні, а саме на рахунках компанії Quickpace Limited в ПАТ "Ощадбанк", ПАТ "Укрексімбанк" та ПАТ "Комерційний банк «Експобанк»". На момент арешту на вказаних рахунках перебували грошові кошти та облігації внутрішньої державної позики на загальну суму 157 241 352,42 доларів США та 252 184,279 гривень.

 

"Наразі детективи НАБУ не встановили жодного факту, який би вказував на зв’язок компанії Quickpace Limited та її арештованих активів із громадянином Аркадієм К., засудженим у кримінальному провадженні №4201705110000036 на підставі ухвали Краматорського міського суду Донецької області", – наголошують у відомстві.

 

Від "Ощадбанку" детективи НАБУ ще з весни цього року знали, що рахунки Quickpace Limited були вказані у рішенні Краматорського суду в частині спецконфіскації. При цім керівництво "Ощадбанку" було обізнане про обмеження, раніше накладені на рахунки Quickpace Limited. Відтак, поки кошти лишалися на рахунках, жодної претензії до посадових осіб банку не виникало. 17 жовтня 2017 року було встановлено, що на арештованих рахунках коштів не залишилося. Тоді детективи НАБУ зареєстрували провадження за фактом вчинення невстановленими службовими особами ПАТ "Державний ощадний банк України" незаконних дій з майном, на яке накладено арешт, та провели допит посадових осіб банку. 

 

Генпрокуратура ж натомість заявила, що кошти не зникли, а були стягнуті до бюджету в рамках спецконфіскації грошей Януковича. Генеральний прокурор Луценко також звинуватив НАБУ в тиску на "Ощадбанк" для отримання секретного тексту суду про спецконфіскацію $1,5 млрд Януковича і його оточення.

 

"Вся активність окремих детективів, які так агресивно допитують Пишного (голову правління "Ощадбанку", – Z), який перебуває на підписці про нерозголошення, свідчить тільки про одне – люди шукають текст рішення суду. Текст рішення суду в установленому законом порядку засекречено. Зняття секретності дозволено судом на прохання певних осіб. Тому бажання інших осіб, які хочуть у Лондоні розпочати процедуру повернення цих коштів, отримати текст рішення Краматорського суду не проходить... З моєї точки зору, національний інтерес вище будь-яких особистих інтересів. Тому не можна звинувачувати "Ощадбанк" у тому, чого немає. Він чесно виконав рішення про спецконфіскацію. І по-друге, допомагати тим, хто обікрав країну шляхом вилучення відповідних документів і, ймовірно, їхньої передачі, також не варто", – сказав Луценко, згідно з повідомленням телеканалу "112-Україна".

 

Керівництво "Ощадбанку" виступило з заявою, в якій спростовує звинувачення НАБУ.

 

"Згідно з Кримінальним кодексом, спецконфіскацію застосовують за рішенням суду шляхом повернення всіх активів у власність держави. Що й було зроблено "Ощадбанком" у чіткій і безумовній відповідності з вимогами законодавства!" – йдеться у заяві.

 

Згідно з інформацією, посадові особи "Ощадбанку" надали детективам НАБУ "вичерпну інформацію" згідно з чинним законодавством і чинними обмеженнями, накладеними Генеральною прокуратурою.

 

09.11.2017