У Росії забрали ще дві медалі з Олімпіади в Сочі.

У двох російських лижників і двох лижниць нові тести виявили вживання допінґу.

 

                             Максим Вилєгжанін і Микита Крюков

 

Міжнародний олімпійський комітет визнав винними в порушенні антидопінґових правил російських лижників Олексія Пєтухова, Максима Вилєгжаніна, Євгенію Шаповалову і Юлію Іванову. Анулювання результатів Вилєгжаніна означає, що Росія втратить ще дві медалі з Олімпіади в Сочі 2014 року – повідомила російська інформаційна агенція «РИА Новости».

 

«Анульовано результати спортсменів на Олімпіаді в Сочі. Також спортсмени довічно дискваліфіковані від участі в Олімпіаді», – скрушно повідомила президентка Федерації лижних перегонів Росії Олена Вяльбе. Водночас вона додала, що рішення комісії МОК під керівництвом Дениса Освальда (Denis Oswald), яка займається перевіркою допінґ-тестів росіян з Олімпіади в Сочі, буде оскаржене в Спортивному арбітражному суді (Court of Arbitration for Sport – CAS).

 

«МОК плює в бік Росії, відсторонюючи без чітких доказів провини російських лижників», – так відреагував на рішення Міжнародного олімпійського комітету віце-президент Федерації лижних перегонів Росії Сергій Крянін.

 

Спортсмен Олексій Пєтухов на своїй сторінці в «Інстаграм» написав, що рішення про довічну дискваліфікацію російських лижників – «це порушення всіх прав людини».

 

Раніше аналогічне рішення МОК ухвалив щодо двох інших російських лижників – Олександра Лєгкова і Євгенія Бєлова. Тоді Росія втратила дві нагороди – було анульовано золото Лєгкова на дистанції 50 км і срібло чоловічої збірної в естафеті.

 

Тепер Росія втратить ще дві нагороди, адже золота медаль у перегонах на 50 км мала б перейти від Лєгкова до Вилєгжаніна. Окрім того, анульовано срібну медаль в командному спринті класичним стилем, яку виграли Вилєгжанін і Микита Крюков.

 

У той же час золото марафону на 50 км перейде до ще одного росіянина – Іллі Чєрноусова, котрий показав третій результат.

 

Тим часом дискваліфікація і анулювання результатів Юлії Іванової, Євгенії Шаповалової та Олексія Пєтухова на медальний залік не вплинуть.

 

Нагадаємо, що шістьох російських лижників було дискваліфіковано 23 грудня 2016 року за підсумками доповіді незалежної комісії Всесвітньої антидопінґової аґенції WADA під керівництвом Річарда Макларена (Richard McLaren).

09.11.2017