Віце-консул: Я не казав, що Львів – то польське місто.

 

Віце-консул Польщі в Луцьку Марек Запур відмежувався від слів про те, ніби Львів є польським містом, котрі йому приписували за підсумками презентації у Рівному щоденників польського чиновника Генрика Юзевського та його "волинського експерименту".

 

Про це Запур сказав у коментарі волинській діловій інформаґенції "Конкурент".

 

"Це не мої слова. Я не казав, що Львів – це польське місто, я казав, що Львів був польським містом у 1918 році… На конференції це було зроблено для провокації і щоб завадити співпраці", – зазначив польський дипломат.

 

Як писав Z, у Рівному під час круглого столу "Волинський експеримент Генрика Юзевського: дорога до польсько-українського примирення у міжвоєнний період" виник скандал: Марека Запура звинуватили у зазіханні на український статус Львова. Ця історія набула розголосу після публікації, яку оприлюднив на своїй сторінці у Facebook завідувач відділу Рівненського обласного краєзнавчого музею Ігор Марчук.

 

Так, під час дискусії Запуру закинули, що подібні заходи є "провокаційними" і недоречними. "Не варто відзначати дні народження польського окупаційного чиновника Генрика Юзевського, оскільки Польща захопила частину території УНР у 1919-1920 рр. Насправді "волинський експеримент" був спрямований на утвердження польської влади та спольщення і асиміляцію місцевих українців", – розповів про арґументацію Марчук.

 

"У відповідь віце-консул встав і заявив, що Української держави у той час не існувало, Львів – то є польське місто, і в сучасності можна стверджувати, що Україна подібним шляхом окупувала Крим і Донбас", – переповів Ігор Марчук.

 

Професор Микола Кучерепа, котрий брав участь у презентації книги Юзевського, сказав у коментарі ІА "Конкурент", що віце-консул припустився історичної помилки, водночас історик запевнив, що антиукраїнських висловлювань не було. "Це йшлося про 1918 рік, він сказав, що тоді більшість у Львові була поляками. Це відповідає історичній дійсності, бо тоді українців у Львові було десь до 20%. Решта – поляки і євреї. Але помилку він таки зробив. 1 листопада у Львові українці взяли владу у свої руки і незабаром оголосили про створення Західноукраїнської Народної Республіки, поляки почали збройно боротися проти ЗУНР", – розповів Кучерепа.

 

Пан Микола розповів, що на круглому столі декотрі учасники використовували словосполучення "окупаційна польська влада". Як пояснив історик, зараз фахові історики не вживають таких термінів, натомість говорять просто "польська влада" чи "Друга Річ Посполита".

 

Протестуючи проти терміна "окупаційна", Запур підвівся і вийшов.

 

08.11.2017