Віце-консул Польщі згадав, що Львів був польським містом.

 

У Рівному – черговий історично-політичний скандал за участю польського дипломата: віце-консула Польщі з Луцького консульства Марека Запура звинувачують у використанні шовіністичного жупела про те, що Львів – "польське місто".

 

Скандал трапився під час круглого столу "Волинський експеримент Генрика Юзевського: дорога до польсько-українського примирення у міжвоєнний період" у будівлі Рівненського обласного краєзнавчого музею, під час котрого віце-консул Запур та професор Микола Кучерепа презентували перевидані українською мовою щоденники Юзевського, повідомив завідувач відділу музею Ігор Марчук на своїй сторінці у Facebook.

 

Учасники круглого столу роздратували Марека Запура тим, що назвали захід "провокаційним" і недоречним. "Не варто відзначати дні народження польського окупаційного чиновника Генрика Юзевського, оскільки Польща захопила частину території УНР у 1919-1920 рр. Насправді "волинський експеримент" був спрямований на утвердження польської влади та спольщення і асиміляцію місцевих українців", – розповів про арґументацію Марчук.

 

"У відповідь віце-консул встав і заявив, що Української держави у той час не існувало, Львів – то є польське місто, і в сучасності можна стверджувати, що Україна подібним шляхом окупувала Крим і Донбас", – переповів Ігор Марчук.

 

07.11.2017