Порошенко підтримав скасування вироку прикордонникові, засудженому за вбивство.

 

Президент України Петро Порошенко підтримав рішення Вищого спеціалізованого суду України про скерування на повторний розгляд справи засудженого до 13 років ув'язнення прикордонника Сергія Колмогорова та його звільнення з-під варти.

 

Про це Порошенко написав на своїй сторінці у Facebook.

 

"Як Верховний головнокомандувач, вболівав і вболіваю за долю Сергія Колмогорова. Добре, що суд ухвалив рішення про перегляд його справи з урахуванням всіх її складних обставин. Війна – це суворий час, і не ми її розпочинали, і кожна втрата нам болить. Іноді й сама Вітчизна має брати під захист своїх захисників", – прокоментував Президент.

 

У понеділок Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ ухвалив рішення про скерування справи Сергія Колмогорова для повторного розгляду до суду першої інстанції. Також суд постановив звільнити Колмогорова з-під варти.

 

У вересні 2014 року Колмогоров застосував зброю для зупинки автомобіля, внаслідок чого загинув пасажир автівки. 15 листопада 2016 року Приморський райсуд м. Маріуполя Донецької області оголосив вирок учаснику АТО, військовослужбовцю 7-го прикордонного загону Чорноморського регіонального управління ДПСУ Колмогорову, яким визнав його винним у вчиненні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 115, ч. 3 ст. 365 Кримінального кодексу України, та призначив покарання у вигляді 13 років позбавлення волі, з позбавленням права обіймати посади представника влади в правоохоронних органах строком на 3 роки, та позбавленням військового звання "старший солдат".

 

Суддя ВССУ Станіслав Кравченко у понеділок вказав на неправильне застосування кримінального закону та допущені при розгляді провадження значні порушення вимог кримінально-процесуального законодавства. А захист зазначав, що суд надав неправильну оцінку матеріалам справи і дійшов помилкового висновку про необхідність кваліфікації дій Колмогорова.

 

Нагадаємо, у березні Верховний головнокомандувач також засудив вирок Павлоградського суду Дніпровщини про визнання винним генерал-майора Віктора Назарова у службовій недбалості, котра спричинила важкі наслідки – збиття літака Іл-76 із 49-ма українськими військовиками на борту, і присудження колишньому начальнику оперативного штабу АТО семи років позбавлення волі. Петро Порошенко зазначав, що не може мовчати після вироку "одного з цивільних судів", і виступив із ініціативою відновити спеціальні військові суди, аби дії командирів оцінювали компетентні фахівці, "а не цивільні" – принаймні зараз, "поки триває ця жахлива підступна гібридна війна".

 

"Наші військові виконують свій обов’язок захищати Україну. Інколи ціною власного життя. Розумію горе родин. Але по-справжньому винним у загибелі наших героїв є ворог, який віроломно вдерся на нашу землю", – коментував Порошенко.

 

"За останні три роки ми виховали нове покоління ініціативних, сміливих, а часом і відчайдушних командирів, які забезпечують захист нашої України. Стриножити їх судовими рішеннями було б нерозумно з точки зору гарантування обороноздатності та безпеки", – вважає Головнокомандувач.

 

06.11.2017