Вищий суд звільнив прикордонника, засудженого за вбивство на посту.

 

Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ (ВССУ) ухвалив рішення відправити справу засудженого до 13 років прикордонника Сергія Колмогорова для повторного розгляду. Також суд постановив звільнити Колмогорова з-під варти.

 

Про це повідомляє "Укрінформ".

 

Суддя ВССУ Станіслав Кравченко на початку засідання повідомив, що у касаційній скарзі захист просить судове рішення скасувати та призначити новий розгляд справи у суді першої інстанції, вказуючи на неправильне застосування кримінального закону та допущені при розгляді провадження значні порушення вимог кримінально-процесуального законодавства.

 

Так, захист зазначав, що суд надав неправильну оцінку наявним матеріалам справи і дійшов помилкового висновку про необхідність кваліфікації дій Колмогорова. Зокрема, суд дав неправильну оцінку висновкам наявних у справі експертиз, поясненням самого Колмогорова, показам потерпілого, а також порушив при розгляді правила перехресного допиту. Також захист наполягав, що Колмогоров діяв у межах чинного законодавства та військових статутів.

 

Водночас, під час самого розгляду касації захисники Колмогорова заявили, що, окрім необхідності скасування рішень місцевого та апеляційного судів, слід взагалі вийти за межі касаційної скарги та закрити кримінальне провадження щодо Колмогорова і звільнити солдата, оскільки, за словами адвокатів, доказів вини підзахисного немає і зараз вже не будуть знайдені нові.

 

Своєю чергою, сторона обвинувачення наполягає на залишенні вироку Колмогорову чинним. "На касаційну скаргу захисника надійшло заперечення від прокурора, в якій він просить залишити судове рішення без змін, а касаційну скаргу – без задоволення", – заявив суддя ВССУ, доповідаючи про суть справи.  

 

При цім військовий прокурор під час засідання заявив, що командир давав Колмогорову наказ перевірити автомобіль, а не застосувати зброю.

 

На початку засідання також зачитали клопотання уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Валерії Лутковської, в якому йдеться про те, що при розгляді справи судом першої інстанції були допущені певні порушення. Зокрема, Колмогорову не надали належної можливості представити свої аргументи і докази, а також спростувати аргументи і докази обвинувачення у змагальному процесі.

 

У вересні 2014 року Колмогоров застосував зброю для зупинки автомобіля, внаслідок чого загинув пасажир автівки. 15 листопада 2016 року Приморський райсуд м. Маріуполя Донецької області оголосив вирок учаснику АТО, військовослужбовцю 7-го прикордонного загону Чорноморського регіонального управління ДПСУ Колмогорову, яким визнано його винним у вчиненні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 115, ч. 3 ст. 365 Кримінального кодексу України, та призначено покарання у вигляді 13 років позбавлення волі, з позбавленням права обіймати посади представника влади в правоохоронних органах строком на 3 роки, та позбавленням військового звання "старший солдат".

 

06.11.2017