Порошенко з Полтораком засудили вирок генералові Назарову.

 

Міністр оборони України Степан Полторак розкритикував вирок Павлоградського суду Дніпровщини про засудження генерал-майора Віктора Захарова до ув'язнення за здійснення операції, під час котрої у червні 2014 року в Луганському аеропорту загинуло 49 українських військовиків.

 

На своїй сторінці у Facebook Полторак написав, що рішення суду може неґативно позначитися на мотивації керівного офіцерського складу та військовиків.

 

"Прийняття рішення на бій завжди є ризикованим і, на жаль, бувають випадки, коли наслідком виконання задачі є втрати. Не завжди все залежить від командира, і в ході бою втрачаються людські життя", – прокоментував міністр.

 

З його слів, вирок створює небезпечний прецедент, "коли рішення суду може небезпечно вплинути на думку особового складу, який задіяно у бойових діях". "Окрім цього, вважаю, що це рішення не йде на користь мотивації військовослужбовців, підняття бойового духу і впевненості у тому, що вони роблять правильно. Мова йде не тільки про випадки прийняття рішення офіцерським складом. Рішення щодо відповідальності кожного окремого військовослужбовця: від молодшого до старшого офіцера", – зазначив Полторак.

 

Міністр певен – для держави важливо, щоби військовики мали змогу ухвалювати рішення і захищати країну. "Ми маємо чітко відпрацювати механізм, що захищав би кожного військовослужбовця, який виконує свої обов’язки у ході бойових дій", – наголосив Полторак.

 

Очільник Міноборони зазначив, що в основі рішення суду "мають бути лише факти і жодних емоцій". Полторак підтримав ідею запровадження спеціальних військових судів згідно з міжнародним досвідом. "Оцінювати дії командирів у бойовій обстановці мають військові спеціалісти, експерти та судді", – наполягає керівник армійського відомства.

 

Напередодні подібну думку висловив і Президент України Петро Порошенко, зазначивши, що він як верховний головнокомандувач не може мовчати після вироку "одного з цивільних судів", який засудив бойового генерала до ув’язнення.

 

"Наші військові виконують свій обов’язок захищати Україну. Інколи ціною власного життя. Розумію горе родин. Але по-справжньому винним у загибелі наших героїв є ворог, який віроломно вдерся на нашу землю", – написав Порошенко на своїй сторінці у Facebook.

 

"За останні три роки ми виховали нове покоління ініціативних, сміливих, а часом і відчайдушних командирів, які забезпечують захист нашої України. Стриножити їх судовими рішеннями було б нерозумно з точки зору гарантування обороноздатності та безпеки", – вважає головнокомандувач.

 

Петро Порошенко виступив із ініціативою відновити спеціальні військові суди, аби дії командирів оцінювали компетентні фахівці, "а не цивільні" – принаймні зараз, "поки триває ця жахлива підступна гібридна війна".

 

Тим часом позиція Президента спричинила обурення у колі родин військовиків, загиблих на Луганському летовищі. Сестра покійного військовика Іляна Гайдук оголосила про відмову від ордена "За мужність" третього ступеня, що був присвоєний Іллі Гайдуку посмертно.

 

27 березня Павлоградський суд Дніпровщини визнав винним генерал-майора Віктора Назарова у службовій недбалості, котра спричинила важкі наслідки – збиття літака Іл-76 із 49-ма українськими військовиками на борту – і засудив колишнього начальника оперативного штабу АТО до семи років позбавлення волі.

 

14 червня 2014 на території Луганщини з переносного зенітно-ракетного комплексу був збитий літак Іл-76МД. На борту перебувало 40 військовиків 25-ї окремої парашутно-десантної бригади і 9 членів екіпажу. Усі загинули.

 

Згідно з даними слідства, Віктор Назаров на момент проведення операції отримав інформацію, що терористи мають зброю, здатну збивати авіацію.

 

29.03.2017