Несподівано стрімко зросла ціна на нафту.

Експерти пов’язують це, зокрема, з масовими арештами принців і високопосадовців у Саудівській Аравії.

 

 

Ціна січневих ф'ючерсів нафти Brent перевищила дворічний максимум, «пробивши» позначку в 63 долари за барель. У ході біржових торгів 6о листопада на Лондонській біржі ICE ціна нафти цієї марки вперше з червня 2015 року сягнула $63,72 за барель. Це на 2,66 відсотка більше в порівнянні із закриттям попередньої торгівельної сесії. Ціна американської нафти марки WTI збільшилася на 2,28 відсотка – до 56,91 долара за барель.

 

На думку аналітиків інформаційної аґенції Bloomberg, на зростання цін на нафту вплинули повідомлення, пов'язані з арештами членів королівської сім'ї, міністрів і екс-міністрів у Саудівській Аравії. За попередніми даними, загальна кількість затриманих високопосадовців досягла 40 осіб. Серед них – член правління нафтової компанії Saudi Aramco, колишній керівник Міністерства фінансів королівства Ібрагім аль-Ассаф, а також небіж саудівського короля, принц-мільярдер аль-Валід бен Таляль.

 

Арешти відбулися в рамках оголошеної королем Салманом бен Абделем Азізом Аль Саудом масштабної антикорупційної кампанії. Ордери на арешти, як ми вже повідомляли, видавав новий антикорупційний орган – Комітет боротьби з корупцією Саудівської Аравії. Його очолив принц-спадкоємець Мухаммед бен Сальман.

 

Окрім того, на початку місяця деякі інформаційні аґенції з покликом на джерела в Організації країн-експортерів нафти повідомили, що Ер-Ріяд має намір подовжити дію угоди про обмеження видобутку нафти до кінця 2018 року. А  Саудівська Аравія, як відомо, є неформальним лідером ОПЕК.

06.11.2017