Одинадцятьох саудівських принців затримано за корупцію.

Таким став наслідок перших годин роботи Комітету боротьби з корупцією Саудівської Аравії.

 

                                 принц-спадкоємець Мухаммед бен Сальман

 

Новий антикорупційний орган у країні було створено щойно в суботу, 4 листопада. Його очолив принц-спадкоємець Мухаммед бен Сальман. Комітет боротьби з корупцією має право видавати ордери на арешт, а також накладати заборону на виїзд з країни. До його складу, окрім принца, входять: голова Комісії з моніторингу та розслідування, голова Національного антикорупційного управління, начальник Генерального аудиторського бюро, генеральний прокурор та керівник Державної служби безпеки.

 

Окрім одинадцятьох принців (серед яких, приміром, небіж саудівського короля, мільярдер аль-Валід бен Таляль), за наказом Комітету боротьби з корупцією правоохоронці затримали чотирьох чинних міністрів. Затримано також ще 38 осіб, серед котрих є колишні міністри, депутати й бізнесмени. Про це повідомляє телеканал Al Arabija з покликом на інформацію джерел у правоохоронних органах Саудівської Аравії.

 

У неділю зранку, п’ятого листопада, міністр фінансів країни Мухаммед бен Абдалла аль-Джадаан заявив, що останні затримання покликані «зміцнити впевненість у верховенстві права і спрямовані на збереження інвестиційного клімату в країні».

 

Комітет також оголосив про відновлення розслідувань щодо повені в Джидді 2009 року й спалаху 2012 року епідемії, спричиненої коронавірусом Mers. Згаданий смертоносний вірус найсильніше зачепив саме Саудівську Аравію. Відомо щонайменше про десять летальних випадків у цій країні від вірусу Mers.

 

Мухаммед бен Салман був призначений принцем-спадкоємцем влітку цього року, проте його вже давно вважають найвпливовішою людиною в Саудівській Аравії. Принц і раніше декларував наміри радикально модернізувати країну та її економіку. Чистки політичної еліти, на думку експертів, допоможуть йому ще більше зміцнити свою владу і здійснити заплановані реформи. Втім, як застерігають експерти, відсторонення з посад відразу декількох впливових політичних фігур може обурити консервативні кола. Суспільство в Саудівській Аравії не звикло до таких різких змін.

05.11.2017