«Антонов» обіцяє обслуговувати літаки агресора

Поки на сході України тривають бойові дії, гордість вітчизняного авіапрому – ДП «Антонов» – продовжує співпрацю з країною-агресором. Планується, що українські фахівці мають відбути до Ульянівська, щоби продовжити льотну придатність транспортників Ан-124-100 «Руслан» російської компанії «Волга-Днєпр».

 

Знаменитий "Руслан" 

 

Інформація про напівтаємну співпрацю «антоновців» з колишніми колегами із російської Об’єднаної авіаційної корпорації (РФ) з’являлась і раніше. Так, у вересні український журналіст Роман Бочкала повідомив про те, що фахівців «Антонова» відряджають в Росію на пару місяців для… продовження ресурсу «Русланів», які експлуатує російський вантажоперевізник. Окрім того, ще у січні цього року російський віце-прем’єр Дмитро Рогозін розказував, як вони «чекають переїзду» до них авіаконструкторів, які створювали літаки марки «Ан».

 

І ось тепер російське видання «Коммерсант» повідомило про закриті перемовини щодо продовження льотної придатності «Русланів». Інформацію спершу не підтвердила (але й не спростувала) жодна з причетних офіційних установ. За даними газети, сторонам довелося йти назустріч одна одній, оскільки росіяни зацікавлені в подальшій експлуатації принаймні 12-ти належних їм «Русланів», тоді як Україні потрібно продовжувати ресурс транспортників Іл-76МД (для чого необхідна допомога відповідного російського КБ).

 

Інтригу не втримало ДП «Антонова»: на сайті підприємства з’явилося офіційне повідомлення про те, що українське підприємство на четвертому році воєнних дій має намір… виконати роботу для компанії з країни-агресора «Волга-Днєпр». На заводі також запевняють, що така співпраця узгоджена із «повноважними  міністерствами та відомствами» України. А крім того, згадана російська компанія не входить до санкційного списку РНБОУ, та й перевозити мала б лише цивільні вантажі, наголошуюють на «Антонові».

 

Також наводять «залізні» аргументи: «Невиконання "Антоновим" і Україною обов’язків, обумовлених цілою низкою міжнародних правил та вітчизняним законодавством, призведуть до застосування відповідних міжнародних санкцій. Зокрема – до заборони міжнародних польотів літаків марки "Ан", а також до передачі функцій розробника іншим органам, вповноваженим країною-експлуатантом повітряних суден», – ідеться в заяві українського авіабудівника.

 

Варто пояснити, що транспортні послуги, які можуть надавати «Руслани», унікальні, оскільки йдеться здебільшого про великогабаритні вантажі. Їх надають два головні експлуатанти цієї марки: російська «Волга-Днєпр» та «Авіалінії Антонова», які фактично є прямими конкурентами. Послаблення одного з них означає підйом і зростання заробітків іншого.

 

Наявних 12 «Русланів» становлять основу флоту російської компанії (вона має ще 5 літаків Іл-76ТД, але їх характеристики геть інші). Тож теоретично в руках українців – потужний важіль впливу. «Волга-Днєпр», зокрема, займається доставкою вантажів у рамках великих міжнародних контрактів (наприклад, перевозить вироблені в Європі супутники на космодром Куру у Французькій Гвіані). Якщо спроби української сторони заблокувати польоти «Русланів» за кордоном виявляться успішними, це виллється в подорожчання логістики, і «навряд чи замовники тих же космічних апаратів будуть цим задоволені», пише «Коммерсант».

 

І тут виникають цікаві співпадіння. Адже раніше про річний контракт з французами, підписаний у Ле Бурже, повідомляв і «Антонов» що і його авіалінії возитимуть великогабаритні вантажі, у тому числі гелікоптери та супутники.

 

А в жовтні у коментарі, розповсюдженому українським ДП, директор його авіатранспортного підрозділу Михайло Харченко заявив: «Вересень 2017 року став одним з найбільш продуктивних місяців роботи "Авіаліній Антонова" за останні два роки. Комерційні перевезення виконують п’ять "Русланів", наліт яких з початку місяця сягнув більше 500 годин». Отже, в умовах, коли «Антонов» за останні два роки не випустив жодного серійного літака, ці вантажні чартери – чи не єдине джерело доходу (не даремно влітку зацікавлені сторони хотіли виділити «Авіалінії» в окреме підприємство – надто ласим виглядає цей бізнес).

 

Роботи з продовження ресурсу літаків для РФ теж доволі недешева послуга – за словами Романа Бочкали, йдеться про мільйони «не гривень і не рублів». Але хоч «Руслани» й не є військовою технікою, проте без транспортної авіації, як відомо, не відбувається жодна воєнна кампанія. Тож ніхто не дасть гарантій, що цими самими літаками, які обслужать українські авіаінженери, згодом не будуть перекидати військові вантажі під російсько-український кордон, у Сирію чи ще деінде.

 

Співпрацю з росіянами в авіабудуванні Кабмін доручив розірвати ще у 2015 році. Торік ДП «Антонов» неодноразово запевняв, що це було зроблено. У січні 2016-го підприємство віддали у підпорядкування «Укроборонпрому». І тут така халепа…

 

Логічно, що найоперативніше зреагувала політсила екс-прем’єра Яценюка (який і доручав зупинити спіробітництво). У своїй заяві «Народний фронт» називає подібну співпрацю «аморальною і однозначно забороненою законодавством». «Обслуговування компанії "Волга-Днєпр" сприяло б підтримці її монопольного становища на цивільному міжнародному ринку, отже – підтримці економіки агресора. Жодні гіпотетичні вигоди від цього для ДП "Антонов" не співставні зі шкодою для України», вважають у НФ. І пропонують створити спецкомісію для перевірки фактів порушення санкцій та порядку експорту послуг подвійного призначення.

 

«Ось тепер офіційне визнання. Таки так співпрацюємо. І ось поки ми тут обговорюємо цю новину, вісім співробітників "Антонова" продовжують ресурс російському військово-транспортникові. Цікаво уточнити, хто ж ці "уповноважені міністерства і відомства", з якими нібито узгоджені дані дії "Антонова". Вважаю абсолютно неприпустимим в умовах воєнного конфлікту, щоб українські фахівці, носії держтаємниці, перебували на ворожій території, ще й з метою посилення потенціалу противника. Ось через такі-от півзаходи ми і воюємо вже четвертий рік! І, судячи з вкрай пасивної позиції відповідних посадових осіб, "воювати" ще будемо довго», констатує Роман Бочкала.

 

Цікаво, що окрім заяви самого «Антонова», жодної реакції з боку Президента, РНБО, Кабміну чи «Укроборонпрому» не було. Останній лише бадьоро відрапортував про те, як Петро Порошенко сьогодні хвалився королеві Саудівської Аравії дослідним зразком Ан-132Д. Тож виглядає, що все у нас гаразд на оборонній ниві, російські гроші не кривавлять, принципи не обтяжують, а посилення антиросійських санкцій Україна може вимагати хіба від європейців?

 

03.11.2017