Польща допоможе Україні отримати від ЄС кошти на будівництво нових очисних споруд у Львові.

 

Польща хоче допомогти Україні збудувати системи очищення стічних вод у Львові, сприяючи отриманню коштів з бюджету ЄС, інформує Польське радіо.

 

Очільник Вищої контрольної палати Польщі веде про це переговори в Києві із місцевою владою. За даними Вищої контрольної палати, стічні води зі Львова дуже забруднюють Буг і Віслу.

 

«Понад 90% нечистот, що є у Бузі і котрі Віслою пливуть до Балтійського моря, не є нечистотами з Польщі або Білорусі, а лише з України», – каже шеф Вищої контрольної палати Кшиштоф Квятковський.

 

Застаріла система очистки стічних вод у Львові вже, додає він, практично не функціонує.

 

Для будівництва нової системи потрібно 680 млн євро. Україна не має таких грошей, тож, зазначає голова Вищої контрольної палати, Польща може допомогти отримати ці кошти.

 

«Я глибоко переконаний, що надзвичайно важливою місією Польщі буде переконання таких установ, як Європейська комісія, бо це вона повинна знайти джерела фінансування й організаційну модель», – сказав Кшиштоф Квятковський.

 

Системи очищення стічних вод у Львові збудував би спеціально створений міжнародний консорціум. Кшиштоф Квятковський розмовляв про це в українській столиці з очільником Міністерства екології та природних ресурсів України, а також із міністрами внутрішніх справ і юстиції.

03.11.2017