Восьмеро людей загинуло внаслідок автомобільного теракту на Мангеттені.

Терорист виявився громадянином Узбекистану. 

 

 

У вівторок, 31 жовтня, о 15:15 (за місцевим часом) автомобіль пікап в'їхав у натовп в Нижньому Мангеттені. Інцидент стався у в парку Гудзон-Рівер, одному з улюблених місць відпочинку нью-йоркців. Машина виїхала на роверову доріжку, збивши багатьох пішоходів і роверистів – повідомило видання The New York Times

 

Потім автомобіль звернув на дорогу, але врізався в шкільний автобус. Вискочивши з машини, терорист почав вигукувати: «Аллах акбар!». За словами очевидців, він тримав у руках два пістолети, які, за повідомленням поліції, виявилися зброєю для пейнтболу. Поліціянти, які оперативно прибули на місце інциденту, почали стріляти по нападникові, поранили його в живіт і затримали. 

 

Від травм, завданих автомобілем, на місці загинуло шестеро людей, двоє померли в лікарні. Ще близько десяти осіб перебуває в шпиталі з важкими пораненнями. Серед загиблих – троє громадян США, п'ятеро аргентинців і один бельгієць.

 

Як повідомили американські ЗМІ з покликом на інформацію поліції, терорист є вихідцем і громадянином Узбекистану.  За їхніми даними, йому 29 років, звати його Сайфуллах Хабібулаевич Саїпов. Імовірно, у нього є посвідка на проживання в США, а місцем постійного мешкання вважається місто Тампа (штат Флорида). Машину він взяв напрокат.

 

За даними телекомпанії NBC, Саїпов приїхав до США 2010 року з Узбекистану. Як повідомив телеканал ABC News, 2015 року в Пенсильванії його притягували до кримінальної відповідальності за порушення правил дорожнього руху.

 

Президент США Дональд Трамп на своїй сторінці в Twitter’і назвав нападника «хворою і психічно ненормальною людиною». Він додав, що правоохоронні органи розпочали розслідування. Глава Білого дому також застеріг щодо загроз з боку терористичного угруповання «Ісламська держава». «Ми не можемо дозволити ІДІЛ повернутися в нашу країну після того, як ми перемогли її на Близькому Сході чи де-небудь ще. Досить!» – написав Трамп.

 

Мер Нью-Йорка Білл де Блазіо охарактеризував подію «боягузливим актом терору».

 

Нинішній теракт стався в західній частині Мангеттена, недалеко від місця, де стояли вежі Всесвітнього торгового центру. Він був схожим на інші автомобільні теракти, зокрема ті, що були скоєні за останні півтора року в Лондоні, Ніцці та інших європейських містах. За твердженням експертів, це був найбільший за кількістю жертв напад в Нью-Йорку з 11 вересня 2001 року, коли внаслідок теракту були зруйновані вежі-близнюки і загинуло понад 2600 осіб.

 

01.11.2017