Вітер зірвав дахів на майже 3 млн грн.

 

Міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків повідомив, що вітер в місті вже встиг зірвати декілька дахів, зокрема і з житлових будинків, передає Радіо Свобода.

 

«Зараз виділяємо кошти з резервного фонду і в терміновому порядку замінюємо. Це – вісім дахів, які були пошкоджені протягом цієї негоди. Також понад 80 дерев впали, і на проїжджу частину. На щастя, без нещасних випадків», – сказав він.

 

За словами Руслана Марцінківа, для боротьби з наслідками стихії залучені співробітники як ДСНС, так і комунальних служб. В місті були випадки знеструмлення, але відновити електропостачання вдавалося протягом доби.

 

«Взагалі здійснено 510 виїздів, ми задіяли тільки 26 осіб надзвичайників, але ще близько 80 осіб наших комунальних служб – це і "Міськсвітло", наша місцева пожежна команда, муніципальна варта, яка допомагала. Тобто більше як 100 осіб були залучені саме для нас», – розповів Руслан Марцінків.

 

За підрахунками міської влади Івано-Франківська, стихія завдала міському бюджету збитків приблизно на 3 млн грн. Більша частина цих коштів піде на ремонт дахів багатоквартирних будинків.

 

«Дуже складні дахи позривало. Майже третину даху зірвало на вулиці Чорновола та на Івана-Павла ІІ. Тому треба достатньо великі ресурси, щоб відновити», – сказав він.

 

Директор Українського гідрометеорологічного центру Микола Куйбіда називає таку негоду характерною для кінця осені.

 

Загалом же він констатує, що українцям варто готуватись до збільшення кількості небезпечних природних явищ на тлі глобальної зміни клімату – вона, за його словами, відбувається і в Україні.

 

«Якщо за останні 25 років в Україні за січень і лютий температура повітря зросла на 2–2,5 градуси, порівняно з попереднім 30-річним періодом, то зрозуміло, що це дуже стрімка тенденція до зростання. Це тільки підкреслює надзвичайно високу ймовірність все-таки теплої погоди в зимовий період у більшості днів. Але не слід виключати і похолодань, які можуть мати короткочасний характер, але бути достатньо жорсткими», – каже Микола Куйбіда.

31.10.2017