Конституційний суд Молдови дозволив молдовську мову називати румунською.

Змінити назву державної мови запропонувала група депутатів парламенту республіки.

 

 

Таким чином Конституційний суд Молдови дав позитивний висновок щодо законопроекту про внесення в Конституцію поправки про зміну назви державної мови – з молдовської на румунську. Про це у вівторок, 31 жовтня, заявив голова КС Тудор Панциру (Tudor Panțîru).

 

«Ініціатива щодо зміни Конституції подана відповідно до законодавства. Законопроект про зміну статті 13 Конституції ("Державна мова, функціонування інших мов ") не порушує передумов для перегляду Конституції і може бути переданий на розгляд до парламенту», – цитує слова Панциру молдавський інформаційний портал NOI.md.

 

Законопроект підготували депутати Ліберал-демократичної партії Молдови. Підписи під ним поставили 35 депутатів (загалом у молдовському законодавчому органі 101 місце). Поправка до Конституції набуде чинності, якщо за неї проголосує дві третини депутатів.

 

Тим часом президент країни Ігор Додон вже заявив, що має намір заветувати цей законопроект. «Назва "молдовська мова" використовується століттями на території нашої країни, залишаючись основним елементом ідентичності та культурної матриці молдован. Переважна більшість корінного населення Республіки Молдова вважає, що говорить молдовською мовою. Якщо ж хтось, звідкись і ким би він не був сумнівається щодо цього, то ми можемо організувати референдум, в ході якого запитаємо громадян, яку назву мови вони вважають кращою – румунську чи молдовську», – наголосив він.

 

Варто зазначити, що ще 2013 року КС визнав румунську державною мовою країни. Річ у тім, що, на відміну від Конституції, в Декларації про незалежність Молдови згадується румунська мова. «Декларація про незалежність є невід'ємною частиною Конституції. У разі розбіжностей текст Декларації превалює. Рішення остаточне і оскарженню не підлягає», – заявляв тоді голова суду Александр Тенасе. Власне, ухвалюючи рішення 31 жовтня, КС покликався на своє ж рішення №36 від п’ятого грудня 2013 року.

 

Суперечки про те, чи є молдовська окремою мовою, чи іншою назвою румунської, не вщухають в країні з часу здобуття незалежності.

31.10.2017