Лавров назвав миротворців для Донбасу "окупаційними силами".

 

Міністр закордонних справ Росії Сєрґєй Лавров обурився підходами Заходу до ідеї миротворчої місії на Донбасі, вважаючи, що миротворці стануть "окупаційними силами", після введення котрих Україна не виконуватиме своїх зобов'язань щодо мінських угод.

 

Про це Лавров сказав на брифінгу з представниками Асоціації європейського бізнесу (АЄБ) у Москві, коментуючи заяви спеціального представника Державного департаменту США Курта Волкера, повідомляє аґенція УНІАН.

 

"Зовсім недавно він був у Києві, де зробив ряд заяв, з яких стало ясно, яку альтернативу нашому проекту готують куратори української влади. Пан Волкер заявив, що треба, щоб миротворці – він інше слово вжив, але сенс у цьому – окупували весь Донбас, взяли його в кільце, і лише потім США підтримають президента Порошенка в його діях у виконанні всіх зобов'язань, включаючи оголошення амністії, надання Донбасу особливого статусу за формулою Штайнмаєра і проведення виборів", – сказав Лавров.

 

"Нам абсолютно очевидно, що як тільки окупаційні сили займуть весь Донбас, Порошенко і пальцем не поворухне, щоб що-небудь з того, що він обіцяв, зробити. Це вже розуміють в усіх європейських столицях", – обурювався Сєрґєй Лавров.

 

З його слів, США в особі спецпредставника прагнуть виключити російських бойовиків з переговорного процесу щодо Донбасу. "Ще одне промовисте зауваження зробив пан Волкер: він сказав, що це справа Європи, України і Росії – Донбас не має жодного стосунку ні до яких переговорів, його близько підпускати не можна. Якщо це у Вашингтоні вважають адекватною картиною того, що має відбуватися, я шкодую про це", – сказав Лавров.

 

Міністр, схоже, вирішив протиставити Сполучені Штати Німеччині та Франції, бо сказав про те, що вихід із конфлікту має напрацювати "нормандська четвірка". "Робота ця ведеться, і я дуже сподіваюся, що заяви пана Волкера, які прямо суперечать тому, що роблять Німеччина, Франція, Росія і Україна в «нормандському форматі», не завадять підготовці цієї «дорожньої карти»", – запевнив міністр.

 

31.10.2017