Академія сухопутних військ є одним із найбільших порушників тендерного законодавства, – «Наші гроші».

 

Одним з найбільших порушників тендерного законодавства в частині закупівель є Національна академія сухопутних військ імені Петра Сагайдачного, повідомила журналіст сайту «Наші гроші. Львів» Олександра Губицька під час прес-конференції «Хто і як дурить Prozorro. Відносно чесні способи усунути конкурентів та викинути небажаних учасників з торгів», передає ЩЛ.

 

«Щоби уникнути проведення відритих торгів, вони ділять продукти харчування на різні категорії й укладають угоди за допороговими угодами. Так, закупили окремо молоко і вершки, оселедець та сьомгу, телятину та курятину. В результаті уклали 6 угод загальною вартістю майже 866 тис. грн», – розповіла Олександра Губицька.

 

Юристи ГО «Центр громадського моніторингу та досліджень» зверталися з листами до військової прокуратури щодо того, що відбувається в Національній академії сухопутних військ із закупівлями. Проте відповіді не отримали.

 

«А ще для них дуже характерна закупівля послуг у своїх родичів. Керівництво академії просто закуповує послуги у своїх зятів, доньок та інших родичів», – каже журналіст сайту «Наші гроші. Львів» Наталія Онисько.

 

Наприклад, журналісти помітили, що Яворівська КЕЧ, яка обслуговує військове майно, зокрема, і в Міжнародному центрі миротворчості та безпеки Національної академії сухопутних військ (Яворівський полігон), підписала договори з фірмою «Капітальне будівництво і ремонт» на понад 20 млн грн. Ця фірма не лише надавала комунальні послуги, постачала будматеріали та дрова, а й без конкурсу ремонтувала казарми і гуртожитки. Якщо ж вона приходила на відкриті торги Яворівської КЕЧ, то перемагала у 80% випадків. При цьому тендерний комітет Яворівської КЕЧ не заперечував, коли раптом «Капітальне будівництво і ремонт» подавало не всі потрібні документи.

 

«У травні цього року КЕЧ провела низку торгів, на яких вимагала довідку про досвід виконання аналогічного договору, стан його виконання, відгук замовника, а також копію самого договору. "Капітальне будівництво і ремонт" перемогло, не надавши ні довідок, ні відгуків – лише копію договору, до того ж, здебільшого, не на аналогічні товари», – кажуть журналісти.

 

На думку експертів, фірма «Капітальне будівництво і ремонт» належить Григорієві Онопрієнкові, який є шваґром начальника Яворівської КЕЧ Федора Савицького.

 

Крім того, Національна академія сухопутних військ закуповує послуги у підприємців, які входять у «чорний список» Антимонопольного комітету України.

 

«Вже є дві рекомендації розірвати договори, але вони не поспішають їх розривати. І ще відкрито два кримінальні провадження, але ці провадження не рухаються. До суду вони ніяк не дійдуть», – додала Олександра Губицька.

31.10.2017