У «Домі Франка» відкривається виставка посмертних масок.

 

Завтра, 1 листопада, о 15 год. в Меморіальному музеї Івана Франка відкриють виставку під назвою «Дотик до вічності: Національний пантеон у посмертних масках», повідомили в «Домі Франка».

 

«Такий вид мистецтва присутній у традиції майже всіх країн і народів. Ще стародавні єгиптяни виготовляли зліпки з обличчя, вважаючи, що між земним і небесним царством існує невидимий зв’язок.

 

У Домі Франка вперше відбудеться виставка, на якій представлені зліпки облич видатних особистостей, які дотичні до життя та творчості Івана Франка. Завдяки таким відомим скульпторам, як С. Гальберг, Г. Крук, Б. Довгань, Я. Турчинський, Б. Шарко, С. Литвиненко, Ф. Клейн, Є. Дзиндра, С. Дзиндра, Я. Чайка, Е. Мисько, П. Дзиндра та інші, ми можемо побачити, якими були їхні обличчя.

 

Посмертні маски – це частина культурної спадщини людства. Вони оголюють справжнє обличчя і душу померлого. В останньому подиху, портреті й посмертній масці на віки збережено перехід з буття у безсмертя», – ідеться в дописі.

 

Окрім посмертної маски самого Івана Франка, в експозиції можна буде побачити маски Анатоля Кос-Анатольського, Антона Манастирського, Євгена Маланюка, Івана Труша, Тараса Шевченка, Михайла Драгоманова, Соломії Крушельницької, Мирона Тарнавського, Олени Кульчицької, Філарета та Миколи Колесс, Станіслава Людкевича, Ірини Вільде та інших.

31.10.2017