На ювілей Франка у Львівській опері презентують містерію «Легенда про вічне життя».

 

У п’ятницю, 27 серпня, у Львові, Дрогобичі та Нагуєвичах урочисто відзначатимуть 165-ту річницю від дня народження генія української нації Івана Франка. З цієї нагоди, зокрема, «Дім Франка» запрошує шанувальників на містерію «Легенда про вічне життя» у Львівську оперу.

 

 

До ювілейної дати Львівський національний музей Івана Франка підготував проєкт «Франко. Re:volution».

 

«Франко. Re:volution – це кроссекторальний культурно-просвітницький та мистецький проєкт "Дому Франка", спрямований на актуалізацію творчого феномена Івана Франка як знакової постаті української та світової культури в сучасному контексті, з нагоди його 165-літнього ювілею.

 

Провідна ідея проєкту – необхідність революційного оновлення суспільної рецепції постаті письменника-класика, радикального перегляду профанних стереотипів щодо консервативно-провінційного характеру української культури загалом та випрацювання інноваційних форматів відзначення ювілейних дат, вільних від пострадянських кліше», – зазначили організатори.

 

У межах проєкту у Львівському національному академічному театрі опери та балету ім. С. Крушельницької 27 серпня презентують музично-поетично-театральне дійство «Легенда про вічне життя» за однойменним твором поета-мислителя за участі гурту KURBASY в режисурі Олександра Білозуба, головного художника Національної оперети України. Захід запланований на 19:00, участь у події безкоштовна за умови попередньої реєстрації за посиланням.

 

У самому «Домі Франка» відкриють виставку сучасного мистецтва «Franko Laboratorium 3.0» під кураторством Василя Одрехівського, частина робіт якої з’явиться у публічних просторах Львова та експонуватиметься в інших культурних установах.

 

Також у «Домі Франка» відбудеться науково-просвітницька програма «Навіщо поети? Франко &Co» у форматі діалогів-рефлексій зі знаковими сучасними інтелектуалами.

 

 

У Дрогобичі у вівторок, 27 серпня, у «Народному домі Івана Франка» о 18:00 розпочнеться урочиста церемонія нагородження лауреатів VI Міжнародної премії ім. Івана Франка. На звання лауреата Міжнародної премії імені Івана Франка у 2021 році претендують троє номінантів: колективна монографія за ред. Альфредаса Бумблаускаса, Сальвіюса Кулявічюса та Ігоря Скочиляса «На перехресті культур: Монастир і храм Пресвятої Трійці у Вільнюсі»; Оксана Кісь із монографією «Українки в ГУЛАГу: Вижити значить перемогти»; Леонід Тимошенко з монографією «Руська релігійна ультура Вільна. Контекст доби. Осередки. Література та книжність (XVI – перша третина XVIІ ст.)». Лауреата визначать таємним голосуванням під час засідання міжнародного журі премії 25–26 серпня.

 

У Державному історико-культурному заповіднику «Нагуєвичі» у день народження Івана Яковича проводитимуть етно-екскурсії, на 13:00 запланована медіапрезентація історії побудови садиби Франка та її 3D-реконструкція.

 

Готуючись до ювілейної дати, на території скансену висадили алею із 200 ялин та заклали яблуневий сад, у якому кожне дерево назване іменем друга Івана Франка, сподвижника національно-культурного відродження України у ХІХ – на початку ХХ ст. Гостей зустрічатиме «вусатий Франко» – оновлена дерев’яна алегорична скульптура, яка складається із шести частин за мотивами творів Івана Франка. Конструкція розкладається. Всередині неї є інші персонажі, зокрема Захар Беркут, Мавка та інші.

 

Саме на цій локації у неділю, 28 серпня, розпочнеться «ЕтноФест», під час якого діятиме шість тематичних локацій: «Садиба геніїв», локація «Франко-театр», локація «Музейний Франко-університет», де відбуватимуться наукові презентації книг, кіно-, фотохронік тощо, локація літературної ватри «Вільна праця і вільна любов», локація грибарства, мисливства і рибальства та локація просто неба, де увечері відбудеться фольк-концерт. З повною програмою п’ятого «ЕтноФесту» у Садибі Франка в Нагуєвичах можна ознайомитися за посиланням.

 

Фото frankoprize.com.ua, facebook.com/dimfranka, drohobych-rada.gov.ua

16.08.2021