Чийгоз та Умеров повернуться в Україну після медичного обстеження в Туреччині.

 

Заступники голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умеров та Ахтем Чийгоз, котрих у середу російська окупаційна адміністрація звільнила з неволі й видала Туреччині, найближчим часом повернуться в Україну. Дата прибуття політичних в'язнів Кремля в Україну стане відомою після переговорів президентів України і Туреччини – Петра Порошенка і Реджепа Таїпа Ердогана.

 

Про це заявила представник України в гуманітарній підгрупі тристоронньої контактної групи, перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко, повідомляє аґенція "Інтерфакс-Україна".

 

"Про те, коли чекати героїв України, кримськотатарського народу в Києві, ми будемо знати після розмови, яка, ймовірно, відбудеться найближчим часом між президентами Порошенком і Ердоганом", – заявила Геращенко.

 

Вона зазначила, що Умеров і Чийгоз мають серйозні проблеми зі здоров'ям і потребують медичної реабілітації.

 

"Президент уже дав доручення, щоб та клініка, де раніше лікували тільки депутатів, міністрів, – на [вулиці] Верхній, клініка четвертого управління, надала всі можливості для проходження реабілітації, лікування, діагностики після повернення лідерів кримськотатарського народу", – поінформувала Геращенко.

 

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров зазначив, що турецька сторона, згідно з нормами гуманітарного права, проведе медичне обстеження Умерова та Чийгоза. "Вони зараз будуть це проходити. Але я не думаю, що це буде тиждень", – сказав Чубаров.

 

25.10.2017