Brexit ще може бути відіграний назад.

 

Про це заявив президент Європейської Ради Дональд Туск у своєму виступі з трибуни Європейського парламенту у вівторок 24 жовтня.

 

 

«Перемовини щодо виходу Великої Британії з Європейської Унії можуть завершитися обопільно прийнятною угодою, а можуть завершитися й без угоди. Третя опція – жодного Brexit’у», – зазначив Туск, розповідаючи євродепутатам про результати перемовин, які тривали минулого тижня. Його слова цитує видання Focus.

 

На останньому раунді розмов голови держав та урядів країн-членів ЄУ відмовилися акцептувати запропоноване Об’єднаним Королівством тематичне розширення перемовин. Сторона Унії наполягає на тому, що розмови про майбутні взаємини Лондона й Брюсселя можна буде розпочинати лише після того, як буде досягнуто «суттєвого поступу» у головних переговорних питаннях.

 

До них належать: статус майбутнього кордону між країною-членом ЄУ Ірландією та британською Північною Ірландією, фінансові вимоги до Лондона, які становлять понад 100 мільйонів євро, а також майбутні права 3,2 мільйона європейських громадян, котрі мешкають у Великій Британії, та 1,2 мільйона британців, котрі мешкають в інших країнах Унії.

 

Термін для досягнення Брюсселем і Лондоном згоди в цих питаннях завершується у березні 2019 року. Якщо угоди так і не буде укладено, то для Великої Британії вихід з Європейської Унії може загрожувати важкими економічними наслідками.

 

Нагадаємо, що про варіант скасування Brexit’у Роман Мотичак писав на другий день після референдуму

24.10.2017