Палацу Сосновського повернуть автентичний вигляд.

 

№50-52 на вулиці Чупринки у Львові, відомий як палац Сосновського, повернеться до автентичного вигляду. Реставратори «Оберіг груп» почали роботи на об’єкті, передає Твоє місто.

 

Зараз з будинку знімають пізні нашарування, чистять і відновлюють утрачені елементи поверхні фасаду.


 

Будинок на вул. Чупринки, 50-52, реставрують. Фото: Твоє місто.

 

Стіни будинку спершу були гладкими, але пізніше їх вкрили цементом. Із часом це покриття розтріскалось, тріщини від вібрації розширювались і будинок руйнувався. Зараз команда реставраторів відновлює стіни й колони.

 

«На момент реставрації більшість колон була вже зруйнована. Можна було пробувати їх склеїти, але через те, що тут постійні вібрації, є небезпека, що шматки фасаду відпадуть і нароблять шкоди. Ті елементи, які зараз становлять загрозу, відливають у майстерні й замінять на нові», – розповів керівник реставраторів Андрій Федоришин.

 

Також ковалі відновлюють металеві елементи.


 

Реставратор працює над фасадом палацу Сосновського у Львові. Фото: Твоє місто.

 

По завершенні реставрації будівлі не фарбуватимуть, а вкриють глазур’ю – спеціальною фарбою, що захищає поверхню, але не змінює її кольору та структури. Робота триватиме, поки температура надворі не впаде до -5 градусів. Навесні планують реставрувати аркади й розписи. Вартість робіт – 1 мільйон 300 тисяч гривень. Замовило реставрацію управління охорони історичного середовища ЛМР.

 

Будинок на вулиці Генерала Чупринки, 50-52, – будинок архітектора Юзефа Сосновського, який він для себе спроектував. У цьому йому допоміг відомий львівський архітектор Іван Левинський.


 

Нинішній стан будинку на вул. Чупринки, 50-52, у Львові. Фото: Твоє місто.

 

Будинок зведений у псевдоготичному стилі з елементами венеційської готики. Перший будинок – № 50 – збудували в 1900-1901 роках. Він повністю виходить своїм фасадом на вул. Генерала Чупринки. Другий – № 52 – із наріжною вежею та бічним фасадом виходить на вулицю Івана Левинського, його збудовано в 1907 році. Сосновський проживав якийсь час у цьому будинку, а потім продав його відомому львівському колекціонеру-бібліофілу Бесядецькому. Тому часто цей будинок Сосновського називають палацом Бесядецьких. 

24.10.2017