Хранителька фондів Олеського замку спростовує інформацію про зникнення експонатів.

 

Директор Львівської національної галереї мистецтв Тарас Возняк заявив, що, за результатами інвентаризації, у фондах бракує 621 експоната. Найбільше, за його словами, зникло з Олеського замку, передає Zaxid.net.

 

Тарас Возняк звернувся з відповідною заявою до правоохоронних органів.

 

Натомість головна хранителька фонду Олеського замку Тетяна Сабодаш заявила, що з музею нічого не зникало.

 

Тут начебто недорахувалися меблів та скульптур, що є у матеріальній відповідальності Тетяни Сабодаш, але вона переконує, що цих скульптур тут ніколи і не було.

 

«Це той святий Онуфрій, якого навіть немає в актах моїх Олеського замку, він в мене взагалі ніде не зафіксований, ні в карточці, ніде. Я його не отримувала, зовсім навіть в актах немає. Голівка – це маленька головка Христа, це в актах написано, але мною зроблена помітка, і я це обговорювала з Любою Богданівною, я її не отримувала», – каже Тетяна Сабодаш.

 

Щодо буцімто зникнення меблів, то, за словами Тетяни Сабодаш, кільком зразкам не присвоїли номерів, що мав зробити тодішній директор галереї Борис Возницький, який поспішав поповнити експозиції. Це, додає хранителька, зафіксовано в актах.

 

Тетяна Сабодаш зазначила, що голова відділу обліку фондів Любов Андрійчук знає про зазначені нюанси, адже вони разом заповнювали документи. Любов Андрійчук має всі оригінали актів щодо кожного експоната, але від коментаря відмовилася.

 

«От іконостас, а от вівтар святої Анни з Марією 16 століття, Самбірський район. Мене звинувачують в тому, що ось ця свята Катерина була підмінена. Коли прийшов до нас вівтар, я показувала в документах, тут була нора, її не було зовсім, цієї Катерини», – розповідає Тетяна Сабодаш.

 

На місце відсутньої картини поставили дипломну роботу студентки з коледжу Труша, написану в 1997 році, про що також є записи в актах. З іншого боку вівтаря – свята Варвара, вона оригінальна, каже хранителька фонду.

 

Тетяна Сабодаш звернулась із листом до Президента, в якому заявила, що її безпідставно звинувачують у зникненні музейних артефактів.

24.10.2017