Польща має намір нарощувати чисельність і фінансування армії.

Відповідний закон підписав у понеділок ввечері, 23 жовтня, президент Анджей Дуда.

 

 

Закон передбачає збільшення витрат на оборону Польщі з нинішніх 1,95 відсотка ВВП країни до як мінімум 2,5%. Про це повідомляє польський телеканал TVP.

 

«Це важливий елемент реалізації нашої програми будівництва безпечної Польщі. Ми однозначно наголошували, що необхідним є загальне збільшення витрат на обороноздатність, ми потребуємо більше коштів на модернізацію польської армії, на її перебудову, на збільшення чисельності», – заявив Дуда.

 

Він зазначив, що цей закон передбачає поступове збільшення витрат на оборону: наступного року воно має становити 2%, в 2021 році – 2,1%, а в 2030 і подальших роках – принаймні 2,5% від ВВП. А особовий склад Війська польського має зрости до 200 тисяч, включно з вояками Територіальних сил оборони.

 

Анджей Дуда також наголосив, що його країна хоче мати сильну армію, «яка у випадку будь-яких загроз для країни зможе адекватно реагувати на виклики і захистити польські кордони та безпеку громадян».

 

Нагадаємо, що наприкінці вересня польський парламент ухвалив закон «Про перебудову, модернізацію і фінансування Збройних сил» (O przebudowie, modernizacji i finansowaniu Sił Zbrojnych). Проти нього рішуче виступила опозиція, яка вважає, що гроші більше потрібні на фінансування охорони здоров’я та соціальних програм.

24.10.2017