Проросійського президента Молдови тимчасово усунули від виконання обов'язків.

Підставою для цього стало те, що Ігор Додон відмовлявся підписувати указ про призначення міністра оборони.

 

 

Зволікання з призначенням міністра оборони Молдови стало причиною чергової політичної кризи в країні. Військове відомство втратило керівника ще наприкінці грудня 2016 року. З того часу уряд і президент ніяк не можуть узгодити кандидатуру нового глави Міноборони.

 

Уряд запропонував на посаду міністра 32-річного Євгена Стурзу, котрий є цивільною особою. Своєю чергою, президент Ігор Додон хотів посадити в вакантне крісло екс-міністра оборони (з 2001 до 2004 року) бригадного генерала Віктора Гайчука.

 

Після того як президент Додон двічі відмовився підписувати призначення Стурзи міністром, уряд надіслав запит до Конституційного суду з проханням визначити обставини, за яких виправдане тимчасове усунення президента від виконання обов'язків щодо схвалення кандидатури міністра оборони.

 

Конституційний суд вирішив, що глава держави продемонстрував нездатність виконувати свої конституційні обов'язки – згідно зі законом Додон мав право завернути кандидатуру міністра тільки один раз. Водночас КС ухвалив, що голова парламенту або прем'єр-міністр тимчасово мають право виконувати обов'язки президента країни для візування указу про призначення міністра оборони.

 

За інформацією прес-служби парламенту, указ про призначення головою Міноборони Євгена Стурзи може бути підписаний вже у вівторок, 24 жовтня.

 

Коментуючи рішення КС, Додон заявив, що не визнає призначеного таким чином міністра оборони. Рішення Конституційного суду він назвав «узурпацією влади» і пообіцяв, що правляча Демократична партія і КС «відповідатимуть за все їхнє беззаконня», – цитує його слова молдовський інформаційний портал NOI.md.

23.10.2017