На парламентських виборах в Японії переміг виборчий блок прем'єра.

 

Ліберально-демократичну партію на чолі з Сіндзо Абе та її молодшого партнера партію «Комейто» підтримало понад 70% японців, котрі взяли участь у виборах.

 

 

Згідно з попередніми результатами парламентських виборів, ліберал-демократи здобудуть 283 місця в законодавчому органі, який загалом нараховує 465 депутатів. Представники «Комейто» можуть розраховувати на 29 депутатських мандатів – повідомила інформаційна аґенція Reuters. Таким чином сумарно вони здобувають 312 місць у парламенті, а для так званої «супербільшості» у дві третини місць достатньо було б і 310 мандатів.

 

Головна опозиційна сила – «Партія надії», яку очолює мерка Токіо Юріко Коїке, згідно з попередніми результатами, отримає лише 50 місць. Сама Коїке назвала це «дуже поганим результатом».

 

Абе вперше очолив японський уряд в грудні 2012 року. Нині завершується термін його другої каденції на посаді прем'єр-міністра.

 

У політичному порядку денному нового уряду головним стане питання про ревізію статусу Сил самооборони Японії. Ухвалена ще 1947 року чинна Конституція Японії була написана під безпосереднім тиском Вашінґтона після поразки Токіо у Другій світовій війні. Стаття 9 Основного закону країни забороняє Японії утримувати повноцінні збройні сили.

 

Питання про зміну статусу японської армії останнім часом стало особливо актуальним у зв'язку зі зростанням військової загрози з боку Північної Кореї та Китаю. Його особливо активно артикулював Сіндзо Абе під час виборчої кампанії. Тепер же він диспонує двома третинами голосів у парламенті, що дозволяє вносити зміни до Конституції.

 

23.10.2017