Два регіони Італії проголосували за розширення автономії.

Такими є результати підрахунку голосів на референдумах у Ломбардії та Венето, які пройшли цілком легально.

 

 

Згідно з попередніми результатами референдумів, які відбулися у неділю, 22 жовтня, за розширення регіональної автономії проголосувало понад 90 відсотків учасників плебісциту (в Ломбардії – 95,3%, у Венето – 98,1%), повідомляє видання La Stampa. При цьому в Ломбардії електоральна фреквенція становила 39 відсотків, а у Венето – 57 відсотків. За явки 50 відсотків голосування вважають таким, що відбулося.

 

Ломбардія з регіональним центром в Мілані і Венето з центром у Венеції – два економічно найуспішніших і найбагатших регіонів країни. Їхня частка у ВВП Італії становить 30 відсотків при тому, що в них проживає лише 15 з 60 мільйонів мешканців країни. Минулого року Ломбардія переказала до Рима податків на 54 мільярди євро більше, ніж отримала коштів від центрального уряду. Чистий внесок Венето становив 15,5 мільярда євро.

 

Представники влади обох регіонів, де першу скрипку грає права Lega Nord («Ліга Півночі»), після референдумів мають намір домагатися від Рима скорочення своїх внесків до бюджету наполовину, а також розширення повноважень в сферах екології, охорони здоров'я, освіти та інфраструктури. Вони також хочуть отримати право самостійно вирішувати питання безпеки та імміґрації. Проте виконання таких вимог передбачає зміну конституції Італії.

 

Плебісцити в Ломбардії і Венето, на відміну від референдуму в іспанській Каталонії, пройшли легально, за погодженням з урядом в Римі. Хоча результати голосувань не мають зобов'язувального характеру для центрального уряду.

23.10.2017