Партія мільярдера Андрея Бабіша перемогла на виборах у Чехії.

Про це зранук в неділю, 22 жовтня, повідомила Чеська статистична служба після майже остаточного підрахунку бюлетенів.

 

                                                    Андрей Бабіш

 

Популістський політичний рух ANO  (ця абревіатура по-чеськи звучить як «Так», а розшифровується як «Акція незадоволених обивателів» – Akce nespokojených občanů), очолюваний підприємцем-мільярдером, колишнім міністром фінансів Андреєм Бабішем (Andrej Babiš), з великим відривом переміг на виборах до парламенту Чехії, набравши 29,64 відсотка голосів виборців. Тепер у Бабіша, котрого місцеві ЗМІ встигли охрестити «чеським Дональдом Трампом», є всі шанси посісти крісло прем'єра.

 

Згідно з останньою інформацією Чеської статистичної служби (після опрацювання 99,4% бюлетенів), у виборах 2017 року взяло участь 60,83% громадян, котрі мають право голосу. Загалом за результатами голосування до парламенту пройшла рекордна кількість партій – дев'ять.

 

Рух ANO, як ми вже казали, здобув перше місце. На другому місці – опозиційна консервативна Громадянська демократична партія (Občanská demokratická strana, ODS) – 11,32% (25 мандатів).

 

Далі з невеликим відривом розташувалася Чеська піратська партія (Česká pirátská strana), яку підтримали 10,79 відсотка чехів, що забезпечило їй 22 мандати.

 

Четверта позиція – за праворадикальною партією «Свобода і пряма демократія» (Svoboda a přímá demokracie), яку очолює чесько-японський підприємець Томіо Окамура. Вона набирає 10,64% (22 мандати). Ця партія є найрадикальнішою порівняно з іншими політичними силами Чехії, вона виступає проти прийняття біженців, поширення ісламу й євроінтеграції.

 

На п'ятому місці опинилася Комуністична партія Чехії і Моравії (Komunistická strana Čech a Moravy – KSČM) – 7,76% (15 мандатів).

 

На шостому місці – урядова Чеська соціал-демократична партія (Česká str.sociálně demokrat). Соціал-демократи стали найбільшими невдахами актуальної виборчої кампанії, вони серйозно погіршили свої показники в порівнянні з 2013 роком (7,27% проти 20,5 відсотка голосів). З нинішніх 50 мандатів у них залишиться тільки 15.

 

П'ятивідсотковий бар'єр, необхідний для того, щоби пройти в парламент, долають також християнські демократи (Křesťanská a demokratická unie – Československá strana lidová, KDU-ČSL) – 5,80% (10 мандатів). Два останні місця здобули партія ТОР-09 – 5,31% (7 мандатів) і партія «Старости і незалежні» (Starostové a nezávislí – STAN) – 5,18% (6 мандатів).

 

Очікується, що найближчим часом президент Чехії Мілош Земан доручить Бабішу сформувати уряд. Утім, як стверджують експерти, не факт, що він зможе знайти достатньо союзників для більшості. Лідери низки партій, які пройшли до парламенту, вже заявили, що відмовляються брати участь у перемовинах про новий кабінет з Бабішем. Вони звинувачують його в авторитарних тенденціях. Крім того, проти нього недавно було порушено кримінальну справу за звинуваченням у фінансових махінаціях.

 

Загалом ім'я лідера ANO фігурувало в декількох скандалах. У червні він був змушений піти з посади міністра фінансів через підозри в ухилянні від сплати податків. У жовтні йому висунули звинувачення в шахрайстві у справі, пов'язаній з отриманням субсидій від Європейської Унії на суму два мільйони євро. Окрім того, його звинувачують в тому, що у минулому він співпрацював з чехословацькими спецслужбами.

22.10.2017