МВС та Мініфраструктури наполягають на посиленні штрафів за порушення правил руху.

 

Міністр інфраструктури України Володимир Омелян вимагає посилити відповідальність за порушення правил дорожнього руху й запровадити обмеження на швидкість руху транспорту в межах поселень.

 

Про це Омелян написав на своїй сторінці у Facebook, коментуючи криваву аварію в Харкові, де водій внаслідок перевищення швидкості та проїзду на червоне світло убив шістьох осіб. 

 

"Декілька місяців тому ми вийшли з ініціативою обмежити швидкість руху в населених пунктах 50 км/год. При такій швидкості фактично виключаються [у ймовірності] смертельні випадки, максимум – незначний травматизм. Нам відповіли: "Не на часі, політично чутливе питання". Так-от, ми наполягаємо – 50 км/год і "драконівські" штрафи за перевищення швидкісного режиму, непристебнутий пасок безпеки на передніх і задніх сидіннях, відсутність дитячих сидінь при перевезенні дітей, використання мобільного без засобів hands-free", – зазначив Омелян.

 

Він повідомив, що Міністерство інфраструктури також підтримує обов'язкову фото- і відеофіксацію порушень з можливістю заочного виписування штрафів і позбавлення прав за керування транспортом напідпитку.

 

Окрім того, Володимир Омелян – соратник міністра внутрішніх справ Арсена Авакова по "Народному фронту" – закликав громадськість поважати поліцейських, котрі пильнують за безпекою руху.

 

Подібно і сам Аваков виступив за посилення відповідальності за порушення правил дорожнього руху.  

 

"Гадаю, що слід завершити суспільну дискусію щодо різкого посилення заходів проти порушників на дорогах. Слід негайно, до кінця цього року, прийняти зареєстровані в парламенті та уряді законодавчі акти, котрі дозволяють ввести в дію повсюдне застосування процедур автоматичної відеофіксації порушень і жорстокі штрафи, радикальне посилення покарання за керування автомобілем у нетверезому вигляді", – зазначив у своїй нотатці на Facebook Аваков .

 

Міністр повідомив, що проситиме Верховну Раду в найближчі тижні "дати МВС цей інструмент регулювання".

 

Кількість пригод на українських дорогах Аваков назвав "війною". З його слів, у 2016 році внаслідок ДТП загинуло 3187 осіб, а в 2017 році – 2317.

 

Між тим, міністр інфраструктури Володимир Омелян також повідомив, що у четвер відбулося засідання міжвідомчої робочої групи щодо вжиття заходів для досягнення "нульової смертності" на українських автошляхах.

 

"Ми вперше розробляємо Національну програму з підвищення безпеки на автошляхах. 5% дорожнього фонду буде спрямовано на ці цілі, це 1,5 млрд гривень. Також ми маємо 400 млн гривень секторальної підтримки ЄС для обладнання місць найбільшої концентрації ДТП по країні. Загалом близько 2 млрд гривень буде спрямовано на безпеку автошляхів у 2018 році", – поінформував Омелян. 

 

19.10.2017