У Сенаті США планують змінити правила реклами в соціальних мережах.

Американські сенатори пояснили, що намагаються не допустити повторення втручання Кремля у вибори в Сполучених Штатах.

 

                                       Емі Клобушар і Марк Ворнер

 

Після появи інформації, пов'язаної з російським втручанням в хід виборів у США, сенатори-демократи Емі Клобушар (Amy Klobuchar) і Марк Ворнер (Mark Warner) заявили про намір подати в четвер, 19 жовтня, законопроект, спрямований на запобігання іноземному втручанню на виборах за допомогою підвищення прозорості реклами в Інтернеті.

 

Новий законопроект, який отримав назву «Закон про чесну рекламу», поширює на політичну рекламу в соціальних мережах закони про транспарентність і розкриття інформації, які стосуються реклами на телебаченні та радіо. Відомий сенатор Джон Маккейн, котрий допомагав у розробці законопроекту, став першим республіканцем, котрий погодився виступити співініціатором документа.

 

В опублікованому прес-релізі Ворнер і Клобушар заявили, що відсутність законів про розкриття інформації про рекламу в соціальних мережах стала однією з причин, з яких російські суб'єкти скористалися цими платформами. «Росія намагалася вплинути на президентські вибори 2016 року, закуповуючи і розміщуючи політичну рекламу на таких платформах, як Facebook, Twitter і Google. Зміст і замовники цих рекламних оголошень залишаються загадкою для публіки через застарілі закони, які не встигають за розвитком технологій», – йдеться в заяві сенаторів, яку цитує телеканал CNBC.

 

Після того, як Facebook повідомив, що пов'язана з Кремлем організація закупила рекламу на 100 тисяч доларів, яка розміщувалася приблизно в той же час, коли в США йшла передвиборна кампанія, Ворнер і Клобушар висунули ідею внесення змін до правил Федеральної виборчої комісії, які зобов'язують такі соціальні мережі, як Facebook і Twitter, розкривати інформацію про замовників політичної реклами на своїх платформах.

19.10.2017