Сили демократичної опозиції захопили місто Ракку.

Це місто тривалий час відігравало роль головної цитаделі терористичної організації «Ісламська держава» в Сирії.

 

 

Представник Демократичних сил Сирії (ДСС) – проамериканського альянсу сирійських курдів і поміркованих арабських сил – Талал Селло заявив, що бій за Ракку, який тривав п'ять місяців, завершено. З неділі, 15 жовтня, в місті залишалося близько трьохсот бойовиків після того, як джихадисти з родинами евакуювалися з Ракки за умовами угоди, укладеної між племінними старійшинами.

 

«Військову операцію в Рацці завершено, але тепер нам належить очистити місто від "сплячих осередків" бойовиків і розмінувати територію», – зазначив  Селло. Раніше у вівторок, 17 жовтня, підрозділи Демократичних сил Сирії очистили від бойовиків «Ісламської держави»  два останніх об'єкти – міський стадіон і національний військовий шпиталь. Інформаційна аґенція Reuters повідомляє, що бійці загонів народної самооборони ДСС встановили свій прапор над стадіоном, влаштували святкування на вулицях міста і скандували гасла, роз'їжджаючи на автомобілях.

 

Нагадаємо, що операцію зі звільнення Ракки було розпочати в листопаді минулого року. У ній брали участь близько 15 тисяч бійців Демократичних сил Сирії за підтримки авіації і спецназу США та їхніх союзників.

 

Бойовики ІДІЛ захопили Ракку на початку 2014 року, через кілька місяців після того, як місто перейшло під контроль повстанських сил, і зробили її столицею свого самопроголошеного халіфату. З того часу Раккою керувала група фанатиків, які сповідували радикальні форми ісламу і жорстоко розправлялися з усіма, хто виступав проти їхнього правління. Водночас місто стало домом для тисяч джихадистів з усього світу, які попрямували туди у відповідь на заклик лідера ІДІЛ Абу Бакра аль-Багдаді.

17.10.2017