Заарештовано двох активістів руху за незалежність Каталонії.

Їм закидають підбурювання каталонців до непокори центральному уряду.

 

 

Мова йде про Жорді Санчеса (Jordi Sánchez), котрий очолює Національну асамблею Каталонії – організацію, яка виступає за відділення Каталонії від Іспанії, і Жорді Куйшарта (Jordi Cuixart)? голову організації Omnium Cultural («Загальна культура»). Керівники головних каталонських громадських організацій, які борються за незалежність реґіону, напередодні постали перед судом в Мадриді у справі про акції протесту в Барселоні 20 вересня. Тоді натовп заблокував у одному з будинків каталонської столиці офіцерів жандармерії, котрі поряд з національною поліцією Іспанії виконують функції з охорони правопорядку, але, на відміну від поліції, діють переважно за межами міст.

 

Санчес і Куйшарт відіграли також велику роль в організації референдуму про незалежність Каталонії, який відбувся першого жовтня і був визнаний незаконним іспанським урядом і Конституційним судом Іспанії. Їхнє затримання призвело до серії протестів в Каталонії. Прихильники незалежності провінції закликають відпустити своїх лідерів і мають намір продовжувати акції протесту. Під час допиту, який проходив у приміщенні Національної судової палати Іспанії в Мадриді, Санчес і Куйшар відмовилися відповідати на будь-які запитання слідства.

 

Рішення про арешт Жорді Санчеса й Жорді Куйшарта без права звільнення під заставу ухвалила слідча Національної судової палати Іспанії Кармен Ламела (Carmen Lamela). Вона визнала, що саме Санчес і Куйшарт керували учасниками протесту, котрі блокували урядові будівлі в Барселоні. «Вони звинувачуються в підбурюванні до непокори владі членів своїх організацій», – зазначила Кармен Ламела, її слова цитує видання El Mundo. Слідча пояснила своє рішення також побоюваннями, що, залишившись на волі, підозрювані знову можуть організовувати заворушення, враховуючи загалом нестабільну ситуацію в реґіоні. 

 

Водночас Ламела залишила на свободі, незважаючи на вимогу прокуратури про арешт, ще двох підозрюваних – керівника поліції Каталонії майора Жозепа Льюїса Траперо і його заступника лейтенанта Терезу Лаплана. Однак справу за статтею про «підбурювання до непокори владі» порушено й проти них. Їм приписано не виїжджати з Іспанії і регулярно з'являтися до суду за місцем проживання для засвідчення своєї присутності в країні. Правоохоронців підозрюють у тому, що вони не відреагували своєчасно на дії протестувальників 20 вересня й не надали допомоги жандармам.

17.10.2017