Україну обрали до Ради ООН з прав людини.

 

За результатами голосування на пленарному засіданні Генеральної асамблеї ООН у понеділок Україна ввійшла до складу Ради ООН з прав людини (РПЛ) із мандантом на наступні три роки.

 

Україну під час голосування підтримали 177 країн – членів Організації, повідомляє "Укрінформ".

 

"На голосуванні в понеділок Україну обрано до складу Ради ООН з прав людини на період 2018–2020 років. Як новообраний член РПЛ, Україна використає всі механізми для боротьби проти порушень прав людини на тимчасово окупованій території Криму та на Донбасі", – прокоментував речник постійного представництва України при ООН Олег Ніколенко.

 

Він наголосив, що українська делегація в Раді з прав людини "сфокусується на питаннях превенції порушень прав людини та виступатиме зі своїми ініціативами в цьому питанні в рамках роботи Ради".

 

Головною метою РПЛ є "захист прав і основних свобод людини на справедливій та рівній основі, а також ефективна координація та інтеграція діяльності, що стосується прав людини, у рамках системи ООН".

 

Загалом до складу Ради входить 47 країн, які об'єднуються по регіональних групах: африканські країни – 13 місць, азійські країни – 13 місць, країни Латинської Америки та Карибського басейну – 8 місць, східноєвропейські країни – 6 місць, а також західноєвропейські та інші країни – 7 місць. Україна належить до групи країн Східної Європи.

 

Вибори до Ради відбуваються шляхом прямого таємного голосування (бюлетенями) щороку на наступні три роки. Так, у понеділок до складу РПЛ обрали 15 країн – це Австралія, Ангола, Афганістан, Іспанія, Катар, Конго, Малайзія, Мексика, Нігерія, Пакистан, Перу, Сенегал, Словаччина, Україна, Чилі. Їхній мандат почне діяти з 1 січня.

 

17.10.2017